At blive en digital nomad - hvad arbejde overalt virkelig betyder

Michael Hörnlimann Senest opdateret den 22. oktober 2020
8 Min.
At blive en digital nomad - arbejde på en ikke-uafhængig måde
Senest opdateret den 22. oktober 2020

Det hele startede med en begivenhed i hans Facebook tidslinje. På det tidspunkt, Michael Hörnlimann et andet job i et schweizisk webbureau. I dag arbejder han helt uafhængigt af placering. I et interview afslørede Michael for os fordelene og forhindringerne ved denne måde at arbejde på, og hvilken slags liv du har brug for som en "digital nomad".

#1 Hvordan kom du til at arbejde uafhængigt af placeringen?

Det hele startede med et meget inspirerende foredrag af Nick Martin ("6 års verdensrejser, det fedeste hul i CV'et") i slutningen af 2016. På det tidspunkt havde jeg arbejdet for et webbureau nær Zürich i mere end 2 år. Om morgenen var jeg ofte den første på kontoret og om aftenen den sidste til at gå hjem. Så jeg tænkte før foredraget, at jeg ønskede at ændre noget. Men jeg var ikke sikker på hvad.

Endelig ved en tilfældighed, fandt jeg en begivenhed på Facebook (da jeg stadig var aktiv) i min tidslinje og over en vens antydning af, at hun var "interesseret" i at deltage. Den berømte "måske" - hverken at annullere eller at annullere. Jeg deltog i arrangementet, men jeg så dem ikke der. Dette var en af de bedste foredrag, jeg nogensinde har deltaget i! Min værelseskammerat sagde for et par dage siden, at jeg var meget begejstret for det den aften efter foredraget og ønskede at gennemføre dette for mig, dvs. at kombinere rejser og arbejde.

For mig var dette startsignalet for mere frihed, en højere livskvalitet og nøglen til min tid, og hvad jeg bruger den til.

Jeg vidste ikke denne mulighed før. Det ville aldrig have faldet mig ind at overveje sådan noget og at gøre et fast kontor job i en cafe, coworking plads eller hjemmefra. Min idé om arbejdslivet var derfor meget klassisk indtil dette foredrag, og det var aldrig et spørgsmål om ikke at arbejde på et kontor med de samme arbejdskolleger fra mandag til fredag. Men hvem adskiller stadig arbejde og privatliv i dag? Jeg kender ingen.

#2 Hvad er de største fordele ved at leve som en digital nomad for dig?

Absolut muligheden for at arbejde uanset placering eller tid. For eksempel er jeg den mest produktive om morgenen, om eftermiddagen og mindre om aftenen. Så hvis vejret er godt, arbejder jeg om morgenen og tilbringer resten af dagen udenfor i naturen. Fleksibilitet er enorm, og det samme gælder livskvaliteten.

Kort sagt, kan jeg opdele dagen fra AZ mig selv, nogle gange også arbejde i weekenden og for at nogle gange i midten af ugen nogle gange ikke.

#3 Hvordan finder du egnede boliger, og hvad er du opmærksom på?

Selvfølgelig er det vigtigt, at det har Wi-Fi der selv, helt klart. Jeg kan også godt lide det, når der er en slags fællesskabsfølelse, dvs. når jeg bor sammen med andre mennesker, der også arbejder uafhængigt af placeringen. Dette er, hvad de fleste coliving virksomheder allerede tilbyder. Men hvis dette ikke er stedet, går jeg normalt ud på Airbnb eller vandrerhjem, sidstnævnte er mere nyttigt til korte ophold. Ellers bliver det hurtigt dyrt, og forholdet mellem pris og ydelse passer ikke længere til mig.

michael hoernlimann digital nomad

#4 Og hvor ser du de største ulemper og forhindringer?

For mig personligt er ensomhed den største ulempe. Hele mit miljø fungerer regelmæssigt og har gratis weekender og helligdage. Indtil videre har jeg kun været i stand til at møde meget få mennesker, der er så fleksible med deres arbejde som jeg er. Så er møderne normalt ret overfladiske. Selvom de grundlæggende ideer er ens, trækkes andre derefter tilbage til forskellige retninger, så gode venskaber ikke er lette at realisere. Her er den virkelige kontakt vigtigere for mig, men fra et arbejdssynspunkt stoler jeg fuldt ud på e-mails, som normalt gør personlige møder overflødige.

Et andet punkt, der er mere relateret til erhvervslivet, er kunder, der tænker mere konventionelt. Så jeg har haft det to gange før, at grunden til ikke at arbejde med mig var, at jeg ikke kan nås via telefon, og at ingen fysiske møder er mulige, når jeg rejser. Jeg accepterer dette uden at spørge yderligere, fordi der er næsten lige så mange webdesignere som sand ved havet.

Hvad er også en stor udfordring for mig er videoopkald, når jeg er i udlandet. Nøgleord: tidszone. Afhængigt af landet, specielt New Zealand, er en sådan dato for et opkald ret vanskelig at spore, hvis der er en 12-timers tidsforskel til Tyskland / Schweiz. Heldigvis sker dette ikke for ofte, at jeg har live videoopkald med kunder, fordi jeg forsøger at kommunikere så godt og præcist som muligt i min skriftlige kommunikation. Dette forhindrer misforståelser og eliminerer normalt videoopkald. Derudover er videoopkald normalt længere end e-mails, og enten i eller den anden person er hurtig til at sidespring fra emnet.

#5 Hvordan har du det med udtrykkene "digital nomad" eller "digital nomad"?

Fra et markedsføringssynspunkt har det naturligvis brug for et udtryk, helt klart. Jeg kan bare ikke rigtig identificere mig med det, fordi en digital nomad skulle være på farten hele tiden. - Nej, det er jeg ikke.

De rigtige nomader i Mongoliet har deres besætning af dyr og lever meget beskedent i en yurt. De rejser også meget langsomt. Af de digitale nomader, jeg kender personligt, lever de fleste over standarden og rejser også ret hurtigt, dvs. tilbringe mindre end 4 uger i samme land. Af disse grunde foretrækker jeg simpelthen at bruge udtrykket "uafhængig af placering".

#6 Hvilke lande har du bedst lide til arbejde uanset placering og hvorfor?

Bolivia og Portugal. Førstnævnte fordi jeg boede der i en gruppe på 12 personer i en coliving i bjergene. I midten af naturen på omkring 3.300 meter over havets overflade i et meget roligt miljø. Det var let at løbe eller vandre, som jeg kunne lide meget.

I Portugals tilfælde kan jeg rigtig godt lide kystregionen. Også der er naturen betagende, og jeg kunne svømme i havet om morgenen før arbejde, hvilket er en god start på dagen.

#7 Hvis jeg ønsker at blive en digital nomad i tide, hvad skal jeg overveje?

Min anbefaling er at starte langsomt og i små skridt. De større trin følger derefter som om af sig selv. Så hvis nogen stadig arbejder klassisk og på fuld tid på kontoret, kan der være mulighed for et hjemmekontor. Derfra kan jeg tænke nærmere over, om jeg overhovedet gerne vil gå til den lokale café eller biblioteket for at arbejde. Afhængigt af om du kan lide det ganske stille eller mere livligt, når du arbejder, som i en café. Desuden er det naturligvis også meget afhængigt af arbejdsgiveren (forudsat at du ikke er selvstændig), i hvilket omfang det er muligt at arbejde for virksomheden i en anden by eller endda i udlandet.

For at tjene penge som en digital nomad er det normalt ikke nødvendigt at genopfinde hjulet. Klassiske eksempler er grafiske kunstnere, sociale medier, markedsføring eller webdesign. Dybest set, fra mit synspunkt, er der potentiale overalt, hvor der ikke er nogen regelmæssige møder, og arbejdet kan gøres primært med den bærbare computer.

Selvfølgelig er det altid en fordel at have en finansiel buffer. For eksempel havde jeg sparet omkring 10.000 euro, før jeg blev selvstændig fuldtids. Derudover havde jeg en overgangsperiode på 6 måneder før, dvs. 60% ansættelse hos webbureauet med fast indkomst, og samtidig oprettede jeg min enkeltmandsvirksomhed. Dette er fantastisk til begyndelsen, fordi du normalt ikke kan være rentabel fra dag 1, og administrative ting skal gøres.

Når jeg vælger et sted at arbejde, sørger jeg for, at der er en pålidelig og (mere eller mindre) hurtig internetforbindelse. Det er også vigtigt for mig, at der er et shoppingområde for dagligvarer i nærheden af ejendommen. I selve boligen vil jeg være i stand til at vaske tøj, for hvis sådanne ting ikke er tilgængelige, spiser det den tid, jeg hellere vil investere andre steder. Pluspunkterne er, at enten tysk eller engelsk tales på dette sted, fordi det er muligt for mig personligt at have en dyb samtale uden problemer. Efter min mening er dette meget værdifuldt, især i udlandet, hvor jeg ofte oplever, at jeg har small talk med fremmede, eller at de så blot henvender sig til mig og dermed normalt skaber en god samtale. Det er noget vanskeligere på andre sprog.

Det er derfor ikke nødvendigt med fast bopæl, men du kan selvfølgelig også starte med fast bopæl. For mig betyder arbejde uanset placering, at alle skal finde den bedste form for sig selv. Der er ingen faste specifikationer eller mønstre, der skal overholdes, og alle kan sætte det op, som det passer dem bedst.

Måske nogle mennesker vil spørge sig selv: "Hvordan kan jeg fortsætte med at få min mail?" Det er et godt spørgsmål, men der er også et simpelt svar.

Jeg udnytter tilbuddet om Swiss Post til at få mine breve scannet. Så når et nyt brev ankommer til mig, vil det blive scannet for mig, og jeg vil modtage en e-mail-meddelelse. Så kan jeg på grundlag af kuverten beslutte, om jeg vil have brevet scannet for at se indholdet eller få det ødelagt direkte. Deutsche Posts tilbud hedder E-POST, se her.

Ud over posthuset bruger jeg følgende andre værktøjer,som gør det lettere for mig at arbejde hvor som helst:

  1. NordVPNfor at beskytte mit privatliv, for at være på nettet sikkert og for eksempel for at få adgang til kundeprojekter i offentlig Wi-Fi (lufthavn osv.) eller endda for at håndtere e-banktransaktioner.
  2. Slack at arbejde med andre nomader, den lokale WordPress samfund såvel som med RAIDBOXES til at kommunikere.
  3. ProtonMailtil at sende krypterede e-mails med mit eget domæne. Efter min mening er det bedste alternativ til Gmail, fordi brugeren ikke kender til kryptering, og processen sker i baggrunden.
  4. Tresoritat gemme mine kundedata sikkert og krypteret i skyen. Jeg bruger dette til at administrere mine tilbud, fakturaer, administrere regnskab og lave sikkerhedskopier.
  5. appear.inat værei stand til at foretage videoopkald nemt via browseren.
  6. PDF-eksperttil at redigere og signere PDF-filer digitalt. Dette har allerede reddet mig vejen til posthuset, når det er gjort, fordi den digitale signatur var tilstrækkelig.
  7. 1Password som adgangskodeadministrator. På den ene side er det meget nemt at bruge komplicerede adgangskoder og sparer på den anden side tid, når du logger ind på platforme og websteder i browseren.

#8 Har livet som digital nomad ændret dig, og i bekræftende fald, hvordan?

Åh ja, helt sikkert! Jeg er blevet meget mere åben, og jeg nærmer mig folk ufortrødent. De deraf følgende samtaler er i de fleste tilfælde berigende, hvilket jeg ikke havde modet til tidligere. Jeg er også blevet mere loyal, især hvad angår andre kulturer, da denne livsstil giver mig mulighed for at lære dem at kende autentisk og i en længere periode.

#9 Kunne du nogensinde forestille dig at vende tilbage til faste strukturer (lokale og professionelle)?

Ikke lige nu, nej. Jeg kan godt lide at sammenligne det med togrejser i 1. klasse. Hvis du gør dette, er du meget tilbageholdende med at gå tilbage. For mig opvejer fordelene klart fordelene, og derfor foretager jeg ingen ændringer. Det er derfor, jeg ikke kan sige, hvordan jeg forestiller mig mit liv i 5 år. Men mit håb er at være i faste hænder og finde nogen, der deler min passion for denne frihed og fleksibilitet. Når alt kommer til alt er fælles lykke dobbelt lykke.

Michael Hoernlimann
linje infobox blå

Kære Michael, vi takker dig for det interessante interview og dine ærlige svar og siger farvel til Schweiz med en hilsen. Hvis du stadig har spørgsmål om arbejde uafhængigt af placeringen, bedes du efterlade en kommentar!

Billeder: Michael Hörnlimann

Michael Hörnlimann , født 1991 i Zürich, elsker naturen såvel som god mad. Siden april 2018 har han udelukkende arbejdet selvstændigt og skabt WordPress hjemmesider på vegne af kunden. Siden da har han kombineret arbejde med sin store passion, rejser til fremmede lande og kulturer. Han bor og arbejder uafhængigt af stedet, nogle gange i bjergene, nogle gange ved havet.

Lignende artikler

Kommentarer til denne artikel

Skriv svar på en

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Obligatoriske felter er markeret med *.