Een digitale nomade worden - Wat locatieonafhankelijk werken vanaf elke locatie echt betekent

Michael Hörnlimann Laatst bijgewerkt op 22.10.2020
8 Min.
Een digitale nomade worden - locatieonafhankelijk werken
Laatst bijgewerkt op 22.10.2020

Het begon allemaal met een evenement op zijn Facebook-tijdlijn. Op dat moment had Michael Hörnlimann nog een baan bij een Zwitsers webbureau. Vandaag de dag werkt hij volledig locatieonafhankelijk. Michael vertelde ons in een interview welke voordelen en obstakels deze manier van werken heeft en wat je nodig hebt voor een leven als "digitale nomade".

#1 Hoe ben je op locatieonafhankelijk werken gekomen?

Het begon allemaal met een zeer inspirerende lezing van Nick Martin ("6 jaar wereldreizen, het leukste gat in je CV") eind 2016. Toen werkte ik al meer dan 2 jaar voor een webbureau in de buurt van Zürich. 's Ochtends was ik vaak de eerste op kantoor en 's avonds de laatste die naar huis ging. Dus al voor de lezing dacht ik dat ik iets wilde veranderen. Maar ik wist niet precies wat.

Uiteindelijk vond ik toevallig een evenement in mijn tijdlijn op Facebook (toen ik daar nog actief was) en daarboven de info van een vriendin dat ze "geïnteresseerd" was. De beroemde "misschien" - noch accepteren, noch afzeggen. Ik heb het evenement bijgewoond, maar ik heb haar daar niet gezien. Dat was een van de beste lezingen die ik ooit heb bijgewoond! Een paar dagen daarna zei mijn huisgenoot dat ik de avond na de lezing zo enthousiast was en dat ik reizen en werken moest combineren.

Voor mij was dit het startschot voor meer vrijheid, een hogere kwaliteit van leven en de sleutel tot mijn tijd en hoe ik die gebruik.

Logischerwijs kende ik deze mogelijkheid helemaal niet eerder. Het zou nooit in me opgekomen zijn om zoiets te overwegen en het vaste kantoorwerk ook in een café, een coworkingspace of vanuit huis te doen. Mijn voorstelling van de werkwereld was tot aan deze lezing dan ook zeer klassiek en ik had er nooit over nagedacht dat je het werk niet per se op kantoor met dezelfde collega's van maandag tot en met vrijdag uit hoeft te voeren. Maar wie scheidt tegenwoordig nog steeds het beroeps- en het privéleven strikt van elkaar? Ik ken niemand.

#2 Wat zijn voor jou de grootste voordelen van een leven als digitale nomade?

Zeker de mogelijkheid om onafhankelijk van tijd en plaats te werken. Ik ben bijvoorbeeld 's morgens het meest productief en 's middags en 's avonds minder. Dus als het lekker weer is, werk ik bijvoorbeeld 's ochtends en breng ik de rest van de dag buiten in de natuur door. De flexibiliteit is enorm hoog, evenals de kwaliteit van het leven.

Kortom, ik kan de dag van A tot Z zelf indelen, soms werk ik in het weekend en in plaats daarvan niet in het midden van de week.

#3 Hoe vind je een geschikte locatie en waar let je op?

Natuurlijk is het belangrijk dat er daar WiFi is. Verder vind ik het prettig als er een soort gemeenschapsgevoel is, dat wil zeggen dat ik met andere mensen samenwoon die ook locatieonafhankelijk werken. De meeste coliving-bedrijven bieden dit vandaag de dag al aan. Maar als dit niet op een bepaalde plaats beschikbaar is, gebruik ik meestal Airbnb of hostels, waarbij de laatste eerder voor een kort verblijf zinvol zijn. Anders wordt het snel duur en dan past de prijs-kwaliteitverhouding voor mij niet meer.

michael hoernlimann digitale nomade

#4 En waar ziet u de grootste nadelen en hindernissen?

Voor mij persoonlijk is eenzaamheid het grootste nadeel. Mijn hele omgeving werkt regelmatig en heeft vrije tijd in het weekend en op feestdagen. Tot nu toe heb ik maar weinig mensen mogen ontmoeten die zo flexibel met hun werk zijn als ik. Dan zijn de ontmoetingen meestal nogal oppervlakkig. Hoewel de basisideeën vergelijkbaar zijn, vertrekken anderen vervolgens naar andere richtingen, zodat goede vriendschappen niet gemakkelijk tot stand komen. Echt contact is hier belangrijker voor mij, maar voor mijn werk zet ik volledig in op e-mails, die persoonlijke ontmoetingen meestal overbodig maken.

Een ander punt dat meer verband houdt met het bedrijfsleven zijn klanten die conventioneler denken. Ik heb het dus al twee keer meegemaakt dat de reden om niet met mij te werken was dat ik, als ik op reis ben, niet via telefoon bereikbaar ben en dat fysieke ontmoetingen niet mogelijk zijn. Ik accepteer dit zonder na te vragen, er zijn immers bijna net zoveel webdesigners als het zand der zee.

Wat voor mij ook een grote uitdaging is, zijn videogesprekken als ik in het buitenland ben. Trefwoord: tijdzone. Afhankelijk van het land, concreter Nieuw-Zeeland, is zo'n afspraak voor een call vrij moeilijk te maken als er een tijdsverschil van 12 uur is met Europa. Gelukkig komt het niet al te vaak voor dat ik live videogesprekken heb met klanten, want ik probeer in mijn schriftelijke communicatie zo goed en accuraat mogelijk te communiceren. Dit voorkomt misverstanden en maakt videocalls meestal overbodig. Bovendien zijn videogesprekken meestal langer dan e-mails en heb ik of heeft de persoon aan de andere kant snel de neiging om van het onderwerp af te dwalen.

#5 Wat vind je van de termen "digital nomad" of "digitale nomade"?

Vanuit marketingoogpunt heeft het natuurlijk een term nodig, volstrekt duidelijk. Ik kan me er alleen niet echt mee identificeren, want een digitale nomade zou de hele tijd onderweg moeten zijn. Dat ben ik niet.

De echte nomaden in Mongolië hebben hun kudde dieren en leven zeer bescheiden in een yurt. Ze reizen ook erg langzaam. Van de digitale nomaden die ik persoonlijk ken, leven de meesten eerder boven de norm en reizen ze ook vrij snel, d.w.z. ze blijven minder dan 4 weken in hetzelfde land. Om deze redenen geef ik er de voorkeur aan de term "plaatsonafhankelijk" te gebruiken.

#6 Welke landen vond je tot nu toe het beste bevallen om locatieonafhankelijk te werken en waarom?

Bolivia en Portugal. Die eerste omdat ik daar met een groep van 12 mensen in een coliving in de bergen woonde. Midden in de natuur op ongeveer 3.300 meter boven zeeniveau in een zeer rustige omgeving. Het was mogelijk om zonder problemen te gaan joggen of wandelen, wat ik erg fijn vond.

Aan Portugal vind ik de kuststreek erg mooi. Ook daar is de natuur adembenemend en kon ik 's morgens voor het werk in zee gaan zwemmen, wat een mooi begin van de dag is.

#7 Als ik op tijd een digitale nomade wil worden, welke dingen moet ik dan overwegen?

Mijn aanbeveling is om langzaam te beginnen in kleine stappen. De grotere stappen zullen dan als vanzelf volgen. Dus als iemand nog klassiek en voltijds in een kantoor werkt, is er misschien de mogelijkheid van een kantoor aan huis. Van daaruit kan ik dan verder overwegen om naar de plaatselijke coffeeshop of bibliotheek te gaan om te werken. Afhankelijk van of u het rustiger vindt om te werken of levendiger, zoals in een café. Natuurlijk hangt het ook van de werkgever af (als u geen zelfstandige bent) in hoeverre het mogelijk is om voor het bedrijf in een andere stad of zelfs in het buitenland te werken.

Om geld te verdienen als een digitale nomade geld verdienen is het meestal niet nodig om het wiel opnieuw uit te vinden. Klassieke voorbeelden zijn grafisch ontwerpers, sociale media, marketing of web design. Vanuit mijn standpunt bekeken is er overal potentieel waar er geen regelmatige vergaderingen zijn en het werk voornamelijk met de laptop kan worden gedaan.

A financiële buffer is altijd een voordeel, natuurlijk. Ik, bijvoorbeeld, had ongeveer 10.000 euro gespaard voordat ik fulltime met mijn eigen zaak begon. Daarnaast had ik een overgangsfase van 6 maanden, d.w.z. 60% werk bij het webbureau met een vast inkomen en parallel daaraan bouwde ik mijn eenmanszaak op. Dat is geweldig voor het begin, omdat je meestal niet vanaf dag 1 winstgevend kunt zijn en er administratieve dingen gedaan moeten worden.

Als ik een plek wilde om te werken... plaats om te werken Ik zorg ervoor dat er een betrouwbare en (min of meer) snelle internetverbinding is. Het is voor mij ook belangrijk dat er een mogelijkheid is om eten te kopen in de buurt van de accommodatie. In de accommodatie zelf zou ik graag kleding kunnen wassen, want als dat niet beschikbaar is, kost dat tijd die ik liever elders zou investeren. Een ander pluspunt is dat hier Duits of Engels wordt gesproken, want op die manier is het voor mij persoonlijk mogelijk om zonder problemen een diepgaand gesprek te voeren. Naar mijn mening is dit vooral waardevol in het buitenland, waar ik vaak meemaak dat ik met vreemden een praatje maak of dat zij mij gewoon aanspreken en zo ontstaat er meestal een leuk gesprek. Dit is moeilijker in andere talen.

Een vaste verblijfplaats is dus niet nodig, maar u kunt natuurlijk ook beginnen met een vaste verblijfplaats. Plaatsonafhankelijk werken betekent voor mij dus ook dat iedereen de beste vorm voor zichzelf moet vinden. Er zijn geen vaste richtlijnen of patronen, die bewaard moeten blijven en iedereen kan het zo schikken, als het het beste uitkomt.

Misschien vragen sommigen van jullie zich af, "Hoe kan ik mijn post blijven krijgen?" Een goede vraag, maar een waarop een eenvoudig antwoord bestaat.

Ik maak gebruik van het aanbod van Swiss Post om mijn brieven te scannen. gescande brieven mijn brieven. Dus als er een nieuwe brief voor mij binnenkomt, wordt hij voor mij gescand en ontvang ik een notificatie per e-mail. Op basis van de enveloppe kan ik dan beslissen of ik de brief wil laten scannen om de inhoud te zien, of dat ik hem rechtstreeks wil laten vernietigen. Het aanbod van Deutsche Post heet E-POST, zie hier.

Naast het postkantoor gebruik ik het volgende gereedschapdie het voor mij makkelijker maken om vanaf elke locatie te werken:

  1. NordVPNom mijn privacy te beschermen, om veilig te zijn op het web en bijvoorbeeld ook om toegang te krijgen tot klantenprojecten in openbare WLAN's (luchthavens enz.) of zelfs om e-bankingtransacties te doen.
  2. Slack om te communiceren met andere nomaden, de lokale WordPress gemeenschap en RAIDBOXES .
  3. ProtonMailom gecodeerde emails te kunnen versturen met mijn eigen domein. Vanuit mijn oogpunt het beste alternatief voor Gmail, omdat de gebruiker niets merkt van de versleuteling en het proces op de achtergrond gebeurt.
  4. Tresoritom mijn klantgegevens veilig en versleuteld in de cloud op te slaan. Ik gebruik het om mijn offertes, facturen, boekhouding en back-ups te beheren.
  5. verschijnen.inom gemakkelijk videogesprekken te voeren via de browser.
  6. PDF Expertom PDF-bestanden te bewerken en digitaal te ondertekenen. Hierdoor hoefde ik voor sommige zaken niet meer naar het postkantoor, omdat de digitale handtekening volstond.
  7. 1Paswoord als een wachtwoord manager. Dus aan de ene kant is het erg gemakkelijk om ingewikkelde wachtwoorden te gebruiken en aan de andere kant bespaart het tijd elke keer dat u inlogt op een platform en websites in de browser.

#8 Heeft het leven als digitale nomade jou veranderd en zo ja, hoe?

Oh ja, zeker weten! Ik ben veel opener geworden en stap ongegeneerd op mensen af. De gesprekken die daaruit voortvloeien zijn in de meeste gevallen verrijkend, wat ik vroeger niet durfde te doen. Ik ben ook loyaler geworden, vooral als het gaat om andere culturen, omdat deze levensstijl me in staat stelt om ze authentiek en over een langere periode te leren kennen.

#9 Kun je je ooit voorstellen dat je terugkeert naar vaste structuren (lokaal en professioneel)?

Eerlijk gezegd niet, nee. Ik vergelijk het graag met het reizen met de trein in de eerste klas. Als je dit een keer doet, wil je niet graag meer terug. Voor mij wegen de voordelen duidelijk zwaarder dan de nadelen, en daarom ben ik niet van plan om hier verandering in te brengen. Om deze reden kan ik niet zeggen hoe ik me mijn leven over 5 jaar voorstel. Maar mijn hoop is om een vaste relatie te hebben en iemand te vinden die mijn passie voor deze vrijheid en flexibiliteit deelt. Immers, gedeeld geluk is dubbel geluk.

michael hoernlimann
lijn infobox blauw

Beste Michael, wij danken je voor het interessante interview en je eerlijke antwoorden en nemen afscheid met een groet aan Zwitserland. Als je nog meer vragen hebt over locatie-onafhankelijk werken, laat dan gerust een reactie achter!

Foto's: Michael Hörnlimann

Michael Hörnlimann, geboren in 1991 in Zürich, houdt van de natuur en lekker eten. Sinds april 2018 werkt hij uitsluitend zelfstandig en maakt hij WordPress-websites voor klanten. Zo combineert hij zijn werk met zijn grote passie, reizen naar onbekende landen en culturen. Hij woont en werkt locatieonafhankelijk, soms in de bergen, soms aan zee.

Gerelateerde artikelen

Reacties op dit artikel

Laat een opmerking achter

Jouw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd. Verplichte velden zijn met een * gemarkeerd.