Word een digitale nomade - werk onafhankelijk van locatie

Een digitale nomade worden - wat plaatsonafhankelijk werken echt betekent

Het begon allemaal met een gebeurtenis in zijn Facebook tijdlijn. In die tijd had Michael Hörnlimann nog een baan bij een Zwitsers webbureau. Vandaag werkt hij volledig onafhankelijk van de locatie. Michael vertelde ons in een interview welke voordelen en hindernissen deze manier van werken met zich meebrengt en wat je nodig hebt voor een leven als "digitale nomade".

#1 Hoe ben je in locatie-onafhankelijk werk verzeild geraakt?

Het begon eigenlijk allemaal met een zeer inspirerende lezing van Nick Martin ("6 jaar wereldreizen, het coolste gat in je CV") eind 2016. Op dat moment werkte ik al meer dan 2 jaar voor een webbureau in de buurt van Zürich. Ik was 's morgens vaak de eerste op kantoor en 's avonds de laatste die naar huis ging. Dus ik dacht al voor de lezing dat ik iets zou willen veranderen. Maar ik wist nog niet precies wat.

Uiteindelijk vond ik bij toeval een evenement in mijn tijdlijn op Facebook (toen ik daar nog actief was) met daarboven een briefje van een vriendin dat ze "geïnteresseerd" was om deel te nemen. Het beroemde "misschien" - bevestigen noch afzeggen. Ik woonde het evenement bij, maar heb haar daar niet gezien. Het was een van de beste lezingen die ik ooit heb bijgewoond! Mijn huisgenoot zei een paar dagen geleden dat ik er die avond na het gesprek lovend over was en dat ik het echt voor me wilde laten werken, d.w.z. reizen en werken combineren.

Voor mij was dit het startsein voor meer vrijheid, een hogere levenskwaliteit en de sleutel tot mijn tijd en waar ik die voor gebruik.

Logisch, ik wist helemaal niets over deze mogelijkheid voordien. Het zou nooit bij me opgekomen zijn zoiets te overwegen en een vaste kantoorbaan te nemen in een café, een coworking-ruimte of vanuit huis. Tot deze lezing was mijn idee van de arbeidswereld dan ook zeer klassiek en was het nooit een probleem om niet van maandag tot vrijdag in een kantoor met dezelfde collega's te werken. Maar wie scheidt vandaag nog strikt werk en privé-leven? Ik ken niemand.

#2 Wat zijn voor jou de grootste voordelen van een leven als digitale nomade?

Zeker de mogelijkheid om onafhankelijk van tijd en plaats te werken. Ik ben bijvoorbeeld 's morgens het meest productief, en 's middags en 's avonds minder. Dus als het mooi weer is, werk ik 's morgens en breng ik de rest van de dag buiten in de natuur door. De flexibiliteit is enorm, net als de kwaliteit van het leven.

Kortom, ik kan mijn dag van A tot Z indelen, waarbij ik soms in het weekend werk en soms niet in het midden van de week.

#3 Hoe vindt u geschikte accommodatie en waar let u op?

Natuurlijk, het is belangrijk dat er Wi-Fi is, natuurlijk. Ik vind het ook prettig als er een soort gemeenschappelijk woongevoel is, d.w.z. als ik samenwoon met andere mensen die ook plaatsonafhankelijk werken. De meeste coliving bedrijven bieden dit al aan. Als dit echter niet op één plaats beschikbaar is, stap ik meestal over op Airbnb of hostels, hoewel die laatste logischer zijn voor korte verblijven. Anders wordt het snel duur en past de prijs/prestatieverhouding niet meer bij mij.

michael hoernlimann digitale nomade

#4 En waar ziet u de grootste nadelen en hindernissen?

Voor mij persoonlijk is de eenzaamheid het grootste nadeel. Al mijn vrienden en familie werken regelmatig en hebben weekends en vakanties vrij. Ik heb nog maar weinig mensen ontmoet die zo flexibel zijn met hun werk als ik. Dan zijn de ontmoetingen meestal nogal oppervlakkig. Hoewel de basisideeën gelijk zijn, worden anderen in andere richtingen getrokken, zodat goede vriendschappen niet gemakkelijk te realiseren zijn. In dit geval is echt contact voor mij belangrijker, terwijl ik voor mijn werk afhankelijk ben van e-mails, die persoonlijke ontmoetingen meestal overbodig maken.

Een ander punt dat meer met zaken te maken heeft, zijn klanten die meer conventioneel denken. Tot dusver heb ik twee gevallen gehad waarin de reden om niet met mij te werken was dat ik telefonisch niet bereikbaar ben en dat er geen fysieke ontmoetingen mogelijk zijn wanneer ik op reis ben. Ik accepteer dit altijd zonder verder navraag te doen, er zijn tenslotte bijna evenveel webdesigners als er zand aan de zee is.

Wat voor mij ook een grote uitdaging is, zijn videogesprekken als ik in het buitenland ben. Sleutelwoord: tijdzone. Afhankelijk van het land, met name Nieuw-Zeeland, is het vrij moeilijk om een dergelijke afspraak voor een gesprek te maken wanneer er een tijdsverschil van 12 uur is met Duitsland/Zwitserland. Gelukkig gebeurt het niet al te vaak dat ik live videogesprekken voer met cliënten, want ik probeer zo goed en accuraat mogelijk te communiceren in mijn schriftelijke communicatie. Dit voorkomt misverstanden en maakt videogesprekken meestal overbodig. Bovendien duren videogesprekken meestal langer dan e-mails en ofwel ikzelf ofwel de persoon aan de andere kant heeft de neiging snel van het onderwerp af te dwalen.

#5 Wat vind je van de termen "digitale nomade" of "digital nomad"?

Vanuit een marketing oogpunt, heeft het natuurlijk een term nodig. Ik kan me er gewoon niet echt mee identificeren, want een digitale nomade zou permanent onderweg moeten zijn. Dat ben ik niet.

De echte nomaden in Mongolië hebben hun kudde dieren en leven zeer bescheiden in een yurt. Ze reizen ook erg langzaam. Van de digitale nomaden die ik persoonlijk ken, leven de meesten vrij boven de stand en reizen ze ook vrij snel, d.w.z. ze blijven minder dan 4 weken in hetzelfde land. Om deze redenen geef ik er de voorkeur aan de term "plaatsonafhankelijk" te gebruiken.

#6 Welke landen vind je het leukst voor locatie-onafhankelijk werk en waarom?

Bolivia en Portugal. De eerste omdat ik daar woonde in een groep van 12 mensen in een kolonie in de bergen. Midden in de natuur op ongeveer 3.300 meter boven zeeniveau in een zeer rustige omgeving. Het was makkelijk om te gaan joggen of wandelen, wat ik erg fijn vond.

In Portugal vind ik de kuststreek erg mooi. Ook daar is de natuur adembenemend en kon ik 's morgens voor het werk gaan zwemmen in zee, wat een geweldig begin van de dag is.

#7 Als ik op tijd een digitale nomade wil worden, welke dingen moet ik dan overwegen?

Mijn aanbeveling is: Begin langzaam en in kleine stappen. De grotere stappen zullen dan als vanzelf volgen. Dus als iemand nog klassiek en voltijds in een kantoor werkt, is er misschien de mogelijkheid van een kantoor aan huis. Van daaruit kan ik verder denken om naar het plaatselijke café of de bibliotheek te gaan om te werken. Afhankelijk van of u het rustiger vindt om te werken of levendiger, zoals in een café. Natuurlijk hangt het ook van de werkgever af (als u geen zelfstandige bent) in hoeverre het mogelijk is om voor het bedrijf in een andere stad of zelfs in het buitenland te werken.

Om geld te verdienen als een digitale nomade geld verdienen is het meestal niet nodig om het wiel opnieuw uit te vinden. Klassieke voorbeelden zijn grafisch ontwerpers, sociale media, marketing of web design. Naar mijn mening is er overal potentieel waar geen regelmatige vergaderingen zijn en het werk voornamelijk met een laptop kan worden gedaan.

A financiële buffer Een financiële buffer hebben is natuurlijk altijd een voordeel. Ik, bijvoorbeeld, had ongeveer 10.000 euro gespaard voordat ik voltijds zelfstandige werd. Bovendien had ik vooraf een overgangsfase van 6 maanden, d.w.z. 60% werk bij het webagentschap met een vast inkomen en parallel daaraan bouwde ik mijn eenmanszaak op. Dat is geweldig voor het begin, omdat je meestal niet vanaf de eerste dag winstgevend kunt zijn en er administratieve dingen moeten worden gedaan.

Als ik een plaats om te werken Ik zorg ervoor dat er een betrouwbare en (min of meer) snelle internetverbinding is. Het is voor mij ook belangrijk dat er een plaats is om voedsel te kopen in de buurt van de accommodatie. Ik zou graag in de accommodatie zelf kleren kunnen wassen, want als dat niet kan, kost dat tijd die ik liever elders zou investeren. Een ander pluspunt is dat ter plaatse Duits of Engels wordt gesproken, want dat maakt het voor mij persoonlijk gemakkelijk om een diepgaand gesprek te voeren. Naar mijn mening is dit bijzonder waardevol in het buitenland, waar ik vaak merk dat ik een praatje maak met vreemden of dat ze me gewoon benaderen en er meestal een leuk gesprek ontstaat. Dit is moeilijker in andere talen.

Een vaste verblijfplaats is dus niet nodig, maar u kunt natuurlijk ook beginnen met een vaste verblijfplaats. Plaatsonafhankelijk werken betekent voor mij dus ook dat iedereen de beste vorm voor zichzelf moet vinden. Er zijn geen vaste richtlijnen of patronen waaraan men zich moet houden en iedereen kan de dingen schikken zoals het hem het beste uitkomt.

Misschien vragen sommige mensen zich dan ook af: "Hoe blijf ik mijn post krijgen?" Een goede vraag, maar een waarop een eenvoudig antwoord bestaat.

Ik maak gebruik van het aanbod van Swiss Post om mijn brieven te scannen. gescande brieven mijn brieven. Dus als er een nieuwe brief voor mij binnenkomt, wordt hij voor mij gescand en ontvang ik een notificatie per e-mail. Op basis van de enveloppe kan ik dan beslissen of ik de brief wil laten scannen om de inhoud te zien, of dat ik hem rechtstreeks wil laten vernietigen. De dienst van Deutsche Post heet E-POST, zie hier.

Naast het postkantoor, gebruik ik het volgende gereedschapdie het voor mij makkelijker maken om vanaf elke locatie te werken:

  1. NordVPNom mijn privacy te beschermen, veilig op het web te zijn en bijvoorbeeld toegang te krijgen tot klantenprojecten of zelfs e-bankingtransacties uit te voeren, zelfs in een openbaar WLAN (luchthaven, enz.).
  2. Slackom te communiceren met andere nomaden, de lokale WordPress community en Raidboxes.
  3. ProtonMailom in staat te zijn gecodeerde e-mails te versturen met mijn eigen domein. Naar mijn mening is dit het beste alternatief voor Gmail, aangezien de gebruiker zich niet bewust is van de versleuteling en het proces op de achtergrond plaatsvindt.
  4. Tresoritom mijn cliëntgegevens veilig en versleuteld in de cloud op te slaan. Ik gebruik het om mijn offertes, facturen, boekhouding en back-ups te beheren.
  5. verschijnen.inom gemakkelijk videogesprekken te voeren via de browser.
  6. PDF Expertom PDF-bestanden te bewerken en digitaal te ondertekenen. Hierdoor hoefde ik voor sommige zaken niet meer naar het postkantoor, omdat de digitale handtekening volstond.
  7. 1Paswoord als een wachtwoord manager. Enerzijds maakt dit het erg gemakkelijk om ingewikkelde wachtwoorden te gebruiken en anderzijds bespaart het tijd telkens wanneer u in de browser inlogt op een platform of website.

#8 Heeft het leven als een digitale nomade je veranderd en zo ja, hoe?

Oh ja, zeker! Ik ben veel opener geworden en benader mensen zonder aarzeling. De gesprekken die daaruit voortvloeien zijn in de meeste gevallen verrijkend, iets waartoe ik vroeger niet de moed had. Ik ben ook loyaler geworden, vooral wat andere culturen betreft, omdat deze levensstijl mij in staat stelt hen op authentieke wijze en voor een langere periode te leren kennen.

#9 Zou u zich ooit kunnen voorstellen terug te keren naar vaste structuren (lokaal en professioneel)?

Op dit moment, eerlijk gezegd, nee. Ik vergelijk het graag met reizen per trein in de 1e klas. Als je dat eenmaal gedaan hebt, wil je niet meer terug. Voor mij wegen de voordelen duidelijk op tegen de nadelen, en daarom ben ik niet van plan het te veranderen. Daarom kan ik niet zeggen hoe ik me mijn leven over 5 jaar voorstel. Maar ik hoop dat ik dan in goede handen ben en iemand vind die mijn passie voor deze vrijheid en flexibiliteit deelt. Immers, gedeeld geluk is dubbel geluk.

michael hoernlimann
lijn infobox blauw

Beste Michael, wij danken je voor het interessante interview en je eerlijke antwoorden en nemen afscheid met een groet aan Zwitserland. Als je vragen hebt over locatie-onafhankelijk werken, laat dan een reactie achter!

Foto's: Michael Hörnlimann

Vond je het artikel leuk?

Met jouw beoordeling help je ons om onze inhoud nog verder te verbeteren.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.