Een digitale nomade worden – wat plaatsonafhankelijk werken echt betekent

Een digitale nomade worden – wat plaatsonafhankelijk werken echt betekent

Het begon allemaal met een gebeurtenis in zijn Facebook-tijdlijn. In die tijd had Michael Hörnlimann nog een baan bij een Zwitsers webbureau. Tegenwoordig werkt hij volledig onafhankelijk van de locatie. Michael vertelde ons in een interview welke voordelen en hindernissen deze manier van werken met zich meebrengt en wat je nodig hebt voor een leven als "digitale nomade".

#1 Hoe ben je op afstand gaan werken?

Het begon eigenlijk allemaal met een zeer inspirerende lezing van Nick Martin ("6 years of travelling the world, the coolest gap in your CV") eind 2016. Ik werkte toen al meer dan 2 jaar voor een webbureau in de buurt van Zürich. Ik was 's ochtends vaak als eerste op kantoor en 's avonds als laatste naar huis. Dus al voor de lezing realiseerde ik me dat ik een verandering wilde. Maar ik wist nog niet precies wat.

Uiteindelijk vond ik bij toeval een evenement in mijn tijdlijn op Facebook (toen ik daar nog actief was) en daarboven een briefje van een vriendin dat ze "geïnteresseerd" was in deelname. Het beroemde "misschien" - bevestigen noch annuleren. Ik woonde het evenement bij, maar zag haar daar niet. Het was een van de beste voordrachten die ik ooit heb bijgewoond! Mijn huisgenoot zei een paar dagen geleden dat ik er die avond na het gesprek razend enthousiast over was en het echt voor me wilde laten werken, d.w.z. reizen en werken combineren.

Voor mij was dit het startsein voor meer vrijheid, een hogere kwaliteit van leven en de sleutel tot mijn tijd en waar ik die voor gebruik.

Logischerwijs was ik me eerder helemaal niet bewust van deze mogelijkheid. Het zou nooit in me zijn opgekomen om zoiets te overwegen en een vaste kantoorbaan te nemen in een café, coworking space of vanuit huis. Tot deze lezing was mijn idee van de wereld van werk dus heel traditioneel en was het nooit een probleem om niet van maandag tot vrijdag met dezelfde collega's op kantoor te werken. Maar wie scheidt tegenwoordig nog strikt zijn werk- en privéleven? Ik ken niemand.

#2 Wat zijn voor jou de grootste voordelen van het leven als digitale nomade?

Zeker de mogelijkheid om onafhankelijk van tijd en plaats te werken. Ik ben bijvoorbeeld het meest productief in de ochtend, en minder in de middag en avond. Dus als het goed weer is, werk ik 's morgens en breng ik de rest van de dag buiten in de natuur door. De flexibiliteit is enorm, evenals de levenskwaliteit.

Kortom, ik kan mijn dag van A tot Z zelf indelen, soms in het weekend werken en soms midden in de week niet werken.

#3 Hoe vind je geschikte accommodatie en waar let je op?

Natuurlijk is het belangrijk dat het wifi heeft. Ik vind het ook fijn als er een soort gedeeld appartementgevoel is, dus als ik samenwoon met andere mensen die ook overal vandaan werken. De meeste coliving bedrijven bieden dit tegenwoordig al aan. Als dit echter niet op één plek beschikbaar is, stap ik meestal over op Airbnb of hostels, hoewel die laatste meer handig zijn voor korte verblijven. Anders wordt het snel duur en is de prijs-kwaliteitverhouding voor mij niet meer goed.

michael hoernlimann digitale nomade

#4 En waar ziet u de grootste nadelen en hindernissen?

Voor mij persoonlijk is de eenzaamheid het grootste nadeel. Al mijn vrienden en familie werken regelmatig en hebben weekends en vakanties vrij. Ik heb maar weinig mensen ontmoet die zo flexibel zijn met hun werk als ik. Dan zijn de ontmoetingen meestal nogal oppervlakkig. Hoewel de basisideeën vergelijkbaar zijn, worden anderen in andere richtingen getrokken, zodat goede vriendschappen niet gemakkelijk te realiseren zijn. In dit geval is echt contact voor mij belangrijker, terwijl ik qua werk afhankelijk ben van e-mails, die persoonlijke ontmoetingen meestal overbodig maken.

Een ander punt dat meer met het bedrijfsleven te maken heeft, zijn klanten die conventioneler denken. Ik heb al twee gevallen gehad waarin de reden om niet met mij te werken was dat ik telefonisch niet bereikbaar ben en dat er geen fysieke ontmoetingen mogelijk zijn als ik op reis ben. Ik accepteer dit altijd zonder verdere navraag, er zijn tenslotte bijna net zoveel webdesigners als er zand aan zee is.

Een andere grote uitdaging voor mij is videobellen als ik in het buitenland ben. Sleutelwoord: tijdzone. Afhankelijk van het land, met name Nieuw-Zeeland, kan het best lastig zijn om zo'n gesprek te organiseren als er een tijdsverschil van 12 uur is met Duitsland/Zwitserland. Gelukkig komt het niet al te vaak voor dat ik live videogesprekken voer met klanten, want ik probeer zo goed en nauwkeurig mogelijk te communiceren in mijn schriftelijke communicatie. Dit voorkomt misverstanden en maakt videogesprekken meestal overbodig. Bovendien zijn videogesprekken meestal langer dan e-mails en heb ik of de ander de neiging om snel van het onderwerp af te dwalen.

#5 Wat vind je van de termen "digitale nomade" of "digital nomad"?

Vanuit marketingoogpunt heeft het natuurlijk een term nodig. Ik kan me er alleen niet echt mee identificeren, want een digitale nomade zou constant onderweg moeten zijn. Dat ben ik niet.

De echte nomaden in Mongolië hebben hun kudde dieren en leven heel bescheiden in een yurt. Ze reizen ook heel langzaam. Van de digitale nomaden die ik persoonlijk ken, leven de meesten boven de norm en reizen ook vrij snel, d.w.z. ze blijven minder dan 4 weken in hetzelfde land. Om deze redenen gebruik ik gewoon liever de term "locatie-onafhankelijk".

#6 Welke landen vind je het leukst voor locatie-onafhankelijk werk en waarom?

Bolivia en Portugal. Het eerste omdat ik daar woonde in een groep van 12 mensen in een collegawoning in de bergen. Midden in de natuur op ongeveer 3.300 meter boven zeeniveau in een zeer rustige omgeving. Het was gemakkelijk om te gaan joggen of wandelen, wat ik erg prettig vond.

In Portugal hou ik erg van de kuststreek. Ook daar is de natuur adembenemend en kon ik 's morgens voor het werk gaan zwemmen in zee, wat een geweldig begin van de dag is.

#7 Als ik tijdig een digitale nomade wil worden, met welke dingen moet ik dan rekening houden?

Mijn advies is om langzaam en in kleine stapjes te beginnen. De grotere stappen volgen dan vanzelf. Dus als iemand nog fulltime op kantoor werkt op de traditionele manier, is er misschien de optie om thuis te werken. Van daaruit kan dan gedacht worden om naar het plaatselijke café of de bibliotheek te gaan om te werken. Afhankelijk van of je de voorkeur geeft aan een rustige plek om te werken of iets levendigers, zoals een café. In hoeverre het mogelijk is om voor het bedrijf in een andere stad of zelfs in het buitenland te werken, hangt natuurlijk ook af van de werkgever (ervan uitgaande dat je geen zelfstandige bent).

"*" geeft verplichte velden aan

Ik wil me abonneren op de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van nieuwe blogartikelen, ebooks, features en nieuws over WordPress. Ik kan mijn toestemming te allen tijde intrekken. Bekijk ons Privacybeleid.
Dit veld dient ter validatie en mag niet worden gewijzigd.

Om geld te verdienen als digitale nomade is het meestal niet nodig om het wiel opnieuw uit te vinden. Klassieke voorbeelden zijn grafisch ontwerpers, social media, marketing of webdesign. Naar mijn mening is er overal potentieel waar er geen regelmatige vergaderingen zijn en het werk voornamelijk op een laptop kan worden gedaan.

Natuurlijk is het hebben van een financiële buffer altijd een voordeel. Ik had bijvoorbeeld ongeveer 10.000 euro gespaard voordat ik fulltime zelfstandige werd. Ik had van tevoren ook een overgangsfase van 6 maanden, dat wil zeggen een dienstverband van 60% bij het webbureau met een vast inkomen en parallel daaraan bouwde ik mijn eenmanszaak op. Dat is fijn voor het begin, want meestal kun je niet vanaf dag één winstgevend zijn en moeten er administratieve dingen geregeld worden.

Als ik een plek kies om te werken, zorg ik ervoor dat er een betrouwbare en (min of meer) snelle internetverbinding is. Het is voor mij ook belangrijk dat er een supermarkt in de buurt van de accommodatie is. Ik wil kleding kunnen wassen in de accommodatie zelf, want als deze dingen niet beschikbaar zijn, kost dat tijd die ik liever ergens anders in zou investeren. Een ander pluspunt is dat er Duits of Engels wordt gesproken op deze locatie, want dat maakt het voor mij persoonlijk gemakkelijk om een diepgaand gesprek te voeren. Naar mijn mening is dit vooral waardevol in het buitenland, waar ik vaak een praatje maak met vreemden of ze gewoon tegen me praten, wat meestal resulteert in een leuk gesprek. In andere talen is dit moeilijker.

Een vaste woonplaats is dus niet nodig, maar je kunt natuurlijk ook met een vaste woonplaats beginnen. Plaatsonafhankelijk werken betekent voor mij dus ook dat iedereen de beste vorm voor zichzelf moet vinden. Er zijn geen vaste richtlijnen of patronen waar je je aan moet houden en iedereen kan zichzelf organiseren op de manier die het beste bij hem of haar past.

Misschien vragen sommigen zich dan ook af: "Hoe blijf ik mijn post krijgen?" Een goede vraag, maar wel een waarop een eenvoudig antwoord bestaat.

Ik gebruik de Swiss Post service om mijn brieven te laten scannen. Dus als er een nieuwe brief voor me binnenkomt, wordt die voor me gescand en krijg ik een melding per e-mail. Aan de hand van de envelop kan ik dan beslissen of ik de brief wil laten scannen om de inhoud te zien of dat ik hem direct wil laten vernietigen. De dienst van Deutsche Post heet E-POST, zie hier.

Naast het postkantoor gebruik ik de volgende hulpmiddelen die het voor mij gemakkelijker maken om overal vandaan te werken:

  1. NordVPN om mijn privacy te beschermen, veilig op het web te zijn en bijvoorbeeld toegang te krijgen tot klantenprojecten in openbare WLAN (luchthavens enz.) of zelfs om e-banking transacties uit te voeren.
  2. Slack om te communiceren met andere nomaden, de lokale WordPress gemeenschap en Raidboxes .
  3. ProtonMail om versleutelde e-mails te kunnen versturen met mijn eigen domein. Naar mijn mening is dit het beste alternatief voor Gmail, omdat de gebruiker zich niet bewust is van de versleuteling en het proces op de achtergrond plaatsvindt.
  4. Tresorit om mijn klantgegevens veilig en versleuteld op te slaan in de cloud. Ik gebruik het om mijn offertes, facturen, boekhouding en back-ups te beheren.
  5. appear.in om gemakkelijk videogesprekken te voeren via de browser.
  6. PDF Expert om PDF-bestanden te kunnen bewerken en digitaal te ondertekenen. Dit heeft me al bespaard om voor sommige zaken naar het postkantoor te moeten gaan, omdat de digitale handtekening voldoende was.
  7. 1Password als wachtwoordmanager. Dit maakt het heel gemakkelijk om ingewikkelde wachtwoorden te gebruiken en bespaart tijd elke keer dat je inlogt op een platform of website in je browser.

#8 Heeft het leven als digitale nomade je veranderd en zo ja, hoe?

Oh ja, zeker weten! Ik ben veel opener geworden en benader mensen zonder aarzeling. De daaruit voortvloeiende gesprekken zijn in de meeste gevallen verrijkend, wat ik vroeger niet durfde. Ik ben ook loyaler geworden, vooral als het gaat om andere culturen, omdat deze levensstijl me in staat stelt ze authentiek en voor langere tijd te leren kennen.

#9 Zou je je ooit kunnen voorstellen terug te keren naar vaste structuren (lokaal en professioneel)?

Op dit moment eerlijk gezegd niet. Ik vergelijk het graag met reizen met de trein in de 1e klas. Als je dat eenmaal hebt gedaan, ben je erg terughoudend om terug te gaan. Voor mij wegen de voordelen duidelijk op tegen de nadelen, en daarom ben ik niet van plan het te veranderen. Daarom kan ik niet zeggen hoe ik me mijn leven over 5 jaar voorstel. Maar ik hoop dan in vaste handen te zijn en iemand te vinden die mijn passie voor deze vrijheid en flexibiliteit deelt. Gedeeld geluk is immers dubbel geluk.

michael hoernlimann
lijn infobox blauw

Beste Michael, we willen je graag bedanken voor het interessante interview en je eerlijke antwoorden en je vaarwel zeggen in Zwitserland. Als je nog vragen hebt over werken op afstand, laat dan een reactie achter!

Afbeeldingen: Michael Hörnlimann

Vond je het artikel leuk?

Met jouw beoordeling help je ons om onze inhoud nog verder te verbeteren.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *.