Word een digitale nomade – werk onafhankelijk van locatie

Een digitale nomade worden – wat plaatsonafhankelijk werken echt betekent

Het begon allemaal met een gebeurtenis in zijn Facebook-tijdlijn. In die tijd had Michael Hörnlimann nog een baan bij een Zwitsers webbureau. Tegenwoordig werkt hij volledig onafhankelijk van de locatie. Michael vertelde ons in een interview welke voordelen en hindernissen deze manier van werken met zich meebrengt en wat je nodig hebt voor een leven als "digitale nomade".

#1 Hoe ben je bij locatie-onafhankelijk werk terechtgekomen?

Het begon eigenlijk allemaal met een zeer inspirerende lezing van Nick Martin ("6 years of world travel, the coolest gap in your CV") eind 2016. Op dat moment werkte ik al meer dan 2 jaar voor een webbureau in de buurt van Zürich. Ik was vaak de eerste op kantoor 's morgens en de laatste die 's avonds naar huis ging. Ik dacht dus al voor de lezing bij mezelf dat ik iets zou willen veranderen. Ik wist echter nog niet precies wat.

Uiteindelijk vond ik bij toeval een evenement in mijn tijdlijn op Facebook (toen ik daar nog actief was) en daarboven een briefje van een vriendin dat ze "geïnteresseerd" was in deelname. Het beroemde "misschien" - bevestigen noch annuleren. Ik woonde het evenement bij, maar zag haar daar niet. Het was een van de beste voordrachten die ik ooit heb bijgewoond! Mijn huisgenoot zei een paar dagen geleden dat ik er die avond na het gesprek razend enthousiast over was en het echt voor me wilde laten werken, d.w.z. reizen en werken combineren.

Voor mij was dit het startsein voor meer vrijheid, een hogere kwaliteit van leven en de sleutel tot mijn tijd en waar ik die voor gebruik.

Logischerwijs wist ik eerder helemaal niet van deze mogelijkheid. Het zou nooit bij me opgekomen zijn om zoiets te overwegen en een vaste kantoorbaan te doen in een café, coworking space of vanuit huis. Tot deze lezing was mijn idee van de werkwereld dus heel klassiek en was het nooit een probleem om niet van maandag tot vrijdag met dezelfde collega's op een kantoor te werken. Maar wie scheidt tegenwoordig nog strikt werk en privé? Ik ken niemand.

#2 Wat zijn voor jou de grootste voordelen van het leven als digitale nomade?

Zeker de mogelijkheid om onafhankelijk van tijd en plaats te werken. Ik ben bijvoorbeeld het meest productief in de ochtend, en minder in de middag en avond. Dus als het goed weer is, werk ik 's morgens en breng ik de rest van de dag buiten in de natuur door. De flexibiliteit is enorm, evenals de levenskwaliteit.

Kortom, ik kan mijn dag van A tot Z indelen, waarbij ik soms in het weekend werk en soms niet midden in de week.

#3 Hoe vind je geschikte accommodatie en waar let je op?

Natuurlijk is het belangrijk dat er wifi is, dat is zeker. Ik vind het ook prettig als er een soort gemeenschappelijk woongevoel is, d.w.z. als ik samenwoon met andere mensen die ook plaatsonafhankelijk werken. De meeste coliving bedrijven bieden dit al aan. Als dit echter niet op één plek beschikbaar is, stap ik meestal over op Airbnb of hostels, hoewel de laatste meer zin hebben voor korte verblijven. Anders wordt het snel duur en past de prijs/prestatie verhouding voor mij niet meer.

michael hoernlimann digitale nomade

#4 En waar ziet u de grootste nadelen en hindernissen?

Voor mij persoonlijk is de eenzaamheid het grootste nadeel. Al mijn vrienden en familie werken regelmatig en hebben weekends en vakanties vrij. Ik heb maar weinig mensen ontmoet die zo flexibel zijn met hun werk als ik. Dan zijn de ontmoetingen meestal nogal oppervlakkig. Hoewel de basisideeën vergelijkbaar zijn, worden anderen in andere richtingen getrokken, zodat goede vriendschappen niet gemakkelijk te realiseren zijn. In dit geval is echt contact voor mij belangrijker, terwijl ik qua werk afhankelijk ben van e-mails, die persoonlijke ontmoetingen meestal overbodig maken.

Een ander punt dat meer met het bedrijfsleven te maken heeft, zijn klanten die conventioneler denken. Ik heb al twee gevallen gehad waarin de reden om niet met mij te werken was dat ik telefonisch niet bereikbaar ben en dat er geen fysieke ontmoetingen mogelijk zijn als ik op reis ben. Ik accepteer dit altijd zonder verdere navraag, er zijn tenslotte bijna net zoveel webdesigners als er zand aan zee is.

Wat voor mij ook een grote uitdaging is, zijn videogesprekken als ik in het buitenland ben. Sleutelwoord: tijdzone. Afhankelijk van het land, specifiek Nieuw-Zeeland, is het vrij moeilijk om zo'n afspraak voor een gesprek te maken als er een tijdsverschil van 12 uur is met Duitsland/Zwitserland. Gelukkig gebeurt dit niet al te vaak dat ik live videogesprekken heb met klanten, want ik probeer in mijn schriftelijke communicatie zo goed en nauwkeurig mogelijk te communiceren. Dit voorkomt misverstanden en maakt videogesprekken meestal overbodig. Bovendien zijn videogesprekken meestal langer dan e-mails en ofwel ik ofwel de persoon aan de overkant heeft de neiging om snel van het onderwerp af te dwalen.

#5 Wat vind je van de termen "digitale nomade" of "digital nomad"?

Vanuit marketingoogpunt heeft het natuurlijk een term nodig. Ik kan me er alleen niet echt mee identificeren, want een digitale nomade zou permanent onderweg moeten zijn. Dat ben ik niet.

De echte nomaden in Mongolië hebben hun kudde dieren en leven heel bescheiden in een yurt. Ze reizen ook heel langzaam. Van de digitale nomaden die ik persoonlijk ken, leven de meesten nogal boven de norm en reizen ook vrij snel, d.w.z. brengen minder dan 4 weken in hetzelfde land door. Om deze redenen gebruik ik gewoon liever de term "plaatsonafhankelijk".

#6 Welke landen vind je het leukst voor locatie-onafhankelijk werk en waarom?

Bolivia en Portugal. Het eerste omdat ik daar woonde in een groep van 12 mensen in een collegawoning in de bergen. Midden in de natuur op ongeveer 3.300 meter boven zeeniveau in een zeer rustige omgeving. Het was gemakkelijk om te gaan joggen of wandelen, wat ik erg prettig vond.

In Portugal hou ik erg van de kuststreek. Ook daar is de natuur adembenemend en kon ik 's morgens voor het werk gaan zwemmen in zee, wat een geweldig begin van de dag is.

#7 Als ik tijdig een digitale nomade wil worden, met welke dingen moet ik dan rekening houden?

Mijn aanbeveling is: begin langzaam en in kleine stapjes. De grotere stappen volgen dan als vanzelf. Dus als iemand nog klassiek en fulltime op een kantoor werkt, is er misschien de optie van een kantoor aan huis. Van daaruit kan ik verder denken om naar het plaatselijke café of de bibliotheek te gaan om te werken. Afhankelijk van of je het rustiger vindt als je werkt of levendiger, zoals in een café. Natuurlijk hangt het ook van de werkgever af (mits je geen zelfstandige bent) in hoeverre het mogelijk is om voor het bedrijf in een andere stad of zelfs in het buitenland te werken.

Om geld te verdienen als digitale nomade geld verdienen is het meestal niet nodig om het wiel opnieuw uit te vinden. Klassieke voorbeelden zijn grafisch ontwerpers, social media, marketing of webdesign. In principe is er volgens mij overal potentieel als er geen regelmatige vergaderingen zijn en het werk vooral met een laptop gedaan kan worden.

A financiële buffer Het hebben van een financiële buffer is natuurlijk altijd een voordeel. Ik had bijvoorbeeld ongeveer 10.000 euro gespaard voordat ik fulltime zelfstandige werd. Bovendien had ik vooraf een overgangsfase van 6 maanden, d.w.z. 60% dienstverband bij het webbureau met een vast inkomen en parallel daaraan bouwde ik mijn eenmanszaak op. Dat is geweldig voor het begin, want meestal kun je niet vanaf de eerste dag winstgevend zijn en moeten er administratieve dingen gebeuren.

Als ik een plaats om te werken Ik zorg voor een betrouwbare en (min of meer) snelle internetverbinding. Het is voor mij ook belangrijk dat er in de buurt van het verblijf een plek is om eten te kopen. Ik zou graag kleren kunnen wassen in de accommodatie zelf, want als zulke dingen niet beschikbaar zijn, vreet dat tijd die ik liever elders zou investeren. Een ander pluspunt is dat er of Duits of Engels wordt gesproken, want dat maakt het voor mij persoonlijk gemakkelijk om een diepgaand gesprek te voeren. Naar mijn mening is dit vooral waardevol in het buitenland, waar ik vaak merk dat ik een praatje maak met vreemden of dat zij gewoon tegen mij praten, wat meestal leidt tot een leuk gesprek. Dit is moeilijker in andere talen.

Een vaste verblijfplaats is dus niet nodig, maar je kunt natuurlijk ook met een vaste verblijfplaats beginnen. Voor mij betekent plaatsonafhankelijk werken daarom ook dat iedereen de beste vorm voor zichzelf moet vinden. Er zijn geen vaste richtlijnen of patronen waaraan men zich moet houden en iedereen kan het inrichten op de manier die hem het beste uitkomt.

Misschien vragen sommigen zich dan ook af: "Hoe blijf ik mijn post krijgen?" Een goede vraag, maar wel een waarop een eenvoudig antwoord bestaat.

Ik maak gebruik van het aanbod van Swiss Post om mijn brieven te scannen. gescande brieven mijn brieven. Dus als er een nieuwe brief voor me binnenkomt, wordt die voor me gescand en krijg ik een melding per e-mail. Dan kan ik aan de hand van de envelop beslissen of ik de brief wil laten scannen om de inhoud te zien, of direct wil laten vernietigen. De dienst van Deutsche Post heet E-POST, zie hier.

Naast het postkantoor gebruik ik het volgende gereedschapdie het me gemakkelijker maken om vanaf elke locatie te werken:

  1. NordVPNom mijn privacy te beschermen, veilig te zijn op het web en, bijvoorbeeld, toegang te krijgen tot klantenprojecten of zelfs e-banking transacties uit te voeren, zelfs in openbare WLAN (vliegveld, enz.).
  2. Slackom te communiceren met andere nomaden, de lokale WordPress community en Raidboxes.
  3. ProtonMailom versleutelde e-mails te kunnen versturen met mijn eigen domein. Vanuit mijn oogpunt is dit het beste alternatief voor Gmail, omdat de gebruiker zich niet bewust is van de versleuteling en het proces op de achtergrond plaatsvindt.
  4. Tresoritom mijn klantgegevens veilig en versleuteld op te slaan in de cloud. Ik gebruik het om mijn offertes, facturen, boekhouding en back-ups te beheren.
  5. verschijnen.inom gemakkelijk videogesprekken te voeren via de browser.
  6. PDF Expertom PDF-bestanden te bewerken en digitaal te ondertekenen. Hierdoor hoefde ik voor sommige dingen niet naar het postkantoor, want de digitale handtekening was voldoende.
  7. 1Wachtwoord als wachtwoordbeheerder. Aan de ene kant maakt dit het heel gemakkelijk om ingewikkelde wachtwoorden te gebruiken en aan de andere kant bespaart het tijd, telkens als je in de browser inlogt op een platform of website.

#8 Heeft het leven als digitale nomade je veranderd en zo ja, hoe?

Oh ja, zeker weten! Ik ben veel opener geworden en benader mensen zonder aarzeling. De daaruit voortvloeiende gesprekken zijn in de meeste gevallen verrijkend, wat ik vroeger niet durfde. Ik ben ook loyaler geworden, vooral als het gaat om andere culturen, omdat deze levensstijl me in staat stelt ze authentiek en voor langere tijd te leren kennen.

#9 Zou je je ooit kunnen voorstellen terug te keren naar vaste structuren (lokaal en professioneel)?

Op dit moment eerlijk gezegd niet. Ik vergelijk het graag met reizen met de trein in de 1e klas. Als je dat eenmaal hebt gedaan, ben je erg terughoudend om terug te gaan. Voor mij wegen de voordelen duidelijk op tegen de nadelen, en daarom ben ik niet van plan het te veranderen. Daarom kan ik niet zeggen hoe ik me mijn leven over 5 jaar voorstel. Maar ik hoop dan in vaste handen te zijn en iemand te vinden die mijn passie voor deze vrijheid en flexibiliteit deelt. Gedeeld geluk is immers dubbel geluk.

michael hoernlimann
lijn infobox blauw

Beste Michael, we danken je voor het interessante interview en je eerlijke antwoorden en nemen afscheid met een groet aan Zwitserland. Als je vragen hebt over plaatsonafhankelijk werken, laat dan een reactie achter!

Foto's: Michael Hörnlimann

Vond je het artikel leuk?

Met jouw beoordeling help je ons om onze inhoud nog verder te verbeteren.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *.