Een digitale nomade worden - Wat locatieonafhankelijk werken vanaf elke locatie echt betekent

Michael Hörnlimann Laatst bijgewerkt op 22.10.2020
8 Min.
Een digitale nomade worden - locatieonafhankelijk werken
Laatst bijgewerkt op 22.10.2020

Het begon allemaal met een evenement op zijn Facebook-tijdlijn. Op dat moment had Michael Hörnlimann nog een baan bij een Zwitsers webbureau. Vandaag de dag werkt hij volledig locatieonafhankelijk. Michael vertelde ons in een interview welke voordelen en obstakels deze manier van werken heeft en wat je nodig hebt voor een leven als "digitale nomade".

#1 Hoe ben je op locatieonafhankelijk werken gekomen?

Het begon allemaal met een zeer inspirerende lezing van Nick Martin ("6 jaar wereldreizen, het leukste gat in je CV") eind 2016. Toen werkte ik al meer dan 2 jaar voor een webbureau in de buurt van Zürich. 's Ochtends was ik vaak de eerste op kantoor en 's avonds de laatste die naar huis ging. Dus al voor de lezing dacht ik dat ik iets wilde veranderen. Maar ik wist niet precies wat.

Uiteindelijk vond ik toevallig een evenement in mijn tijdlijn op Facebook (toen ik daar nog actief was) en daarboven de info van een vriendin dat ze "geïnteresseerd" was. De beroemde "misschien" - noch accepteren, noch afzeggen. Ik heb het evenement bijgewoond, maar ik heb haar daar niet gezien. Dat was een van de beste lezingen die ik ooit heb bijgewoond! Een paar dagen daarna zei mijn huisgenoot dat ik de avond na de lezing zo enthousiast was en dat ik reizen en werken moest combineren.

Voor mij was dit het startschot voor meer vrijheid, een hogere kwaliteit van leven en de sleutel tot mijn tijd en hoe ik die gebruik.

Logischerwijs kende ik deze mogelijkheid helemaal niet eerder. Het zou nooit in me opgekomen zijn om zoiets te overwegen en het vaste kantoorwerk ook in een café, een coworkingspace of vanuit huis te doen. Mijn voorstelling van de werkwereld was tot aan deze lezing dan ook zeer klassiek en ik had er nooit over nagedacht dat je het werk niet per se op kantoor met dezelfde collega's van maandag tot en met vrijdag uit hoeft te voeren. Maar wie scheidt tegenwoordig nog steeds het beroeps- en het privéleven strikt van elkaar? Ik ken niemand.

#2 Wat zijn de grootste voordelen van het leven als digitale nomade voor jou?

Zeker de mogelijkheid om onafhankelijk van tijd en plaats te werken. Ik ben bijvoorbeeld 's morgens het meest productief en 's middags en 's avonds minder. Dus als het lekker weer is, werk ik bijvoorbeeld 's ochtends en breng ik de rest van de dag buiten in de natuur door. De flexibiliteit is enorm hoog, evenals de kwaliteit van het leven.

Kortom, ik kan de dag van A tot Z zelf indelen, soms werk ik in het weekend en in plaats daarvan niet in het midden van de week.

#3 Hoe vind je een geschikte locatie en waar let je op?

Natuurlijk is het belangrijk dat er daar WiFi is. Verder vind ik het prettig als er een soort gemeenschapsgevoel is, dat wil zeggen dat ik met andere mensen samenwoon die ook locatieonafhankelijk werken. De meeste coliving-bedrijven bieden dit vandaag de dag al aan. Maar als dit niet op een bepaalde plaats beschikbaar is, gebruik ik meestal Airbnb of hostels, waarbij de laatste eerder voor een kort verblijf zinvol zijn. Anders wordt het snel duur en dan past de prijs-kwaliteitverhouding voor mij niet meer.

michael hoernlimann digitale nomade

#4 En waar zie je de grootste nadelen en hindernissen?

Voor mij persoonlijk is eenzaamheid het grootste nadeel. Mijn hele omgeving werkt regelmatig en heeft vrije tijd in het weekend en op feestdagen. Tot nu toe heb ik maar weinig mensen mogen ontmoeten die zo flexibel met hun werk zijn als ik. Dan zijn de ontmoetingen meestal nogal oppervlakkig. Hoewel de basisideeën vergelijkbaar zijn, vertrekken anderen vervolgens naar andere richtingen, zodat goede vriendschappen niet gemakkelijk tot stand komen. Echt contact is hier belangrijker voor mij, maar voor mijn werk zet ik volledig in op e-mails, die persoonlijke ontmoetingen meestal overbodig maken.

Een ander punt dat meer verband houdt met het bedrijfsleven zijn klanten die conventioneler denken. Ik heb het dus al twee keer meegemaakt dat de reden om niet met mij te werken was dat ik, als ik op reis ben, niet via telefoon bereikbaar ben en dat fysieke ontmoetingen niet mogelijk zijn. Ik accepteer dit zonder na te vragen, er zijn immers bijna net zoveel webdesigners als het zand der zee.

Wat voor mij ook een grote uitdaging is, zijn videogesprekken als ik in het buitenland ben. Trefwoord: tijdzone. Afhankelijk van het land, concreter Nieuw-Zeeland, is zo'n afspraak voor een call vrij moeilijk te maken als er een tijdsverschil van 12 uur is met Europa. Gelukkig komt het niet al te vaak voor dat ik live videogesprekken heb met klanten, want ik probeer in mijn schriftelijke communicatie zo goed en accuraat mogelijk te communiceren. Dit voorkomt misverstanden en maakt videocalls meestal overbodig. Bovendien zijn videogesprekken meestal langer dan e-mails en heb ik of heeft de persoon aan de andere kant snel de neiging om van het onderwerp af te dwalen.

#5 Wat vind je van de termen "digital nomad" of "digitale nomade"?

Vanuit marketingoogpunt heeft het natuurlijk een term nodig, volstrekt duidelijk. Ik kan me er alleen niet echt mee identificeren, want een digitale nomade zou de hele tijd onderweg moeten zijn. Dat ben ik niet.

De echte nomaden in Mongolië hebben hun kudde dieren en leven zeer bescheiden in een yurt. Ze reizen ook heel langzaam. Van de digitale nomaden die ik persoonlijk ken, leven de meeste boven die standaard en reizen vrij snel, d.w.z. minder dan 4 weken in hetzelfde land. Om deze redenen geef ik er de voorkeur aan om de term "locatieonafhankelijk" te gebruiken.

#6 Welke landen vond je tot nu toe het beste bevallen om locatieonafhankelijk te werken en waarom?

Bolivia en Portugal. Die eerste omdat ik daar met een groep van 12 mensen in een coliving in de bergen woonde. Midden in de natuur op ongeveer 3.300 meter boven zeeniveau in een zeer rustige omgeving. Het was mogelijk om zonder problemen te gaan joggen of wandelen, wat ik erg fijn vond.

Aan Portugal vind ik de kuststreek erg mooi. Ook daar is de natuur adembenemend en kon ik 's morgens voor het werk in zee gaan zwemmen, wat een mooi begin van de dag is.

#7 Als ik in de nabije toekomst een digitale nomade wil worden, wat moet ik dan overwegen?

Mijn aanbeveling is: langzaam en in kleine stappen beginnen. De grotere stappen volgen dan vanzelf. Dus als iemand nog steeds klassiek en fulltime op kantoor werkt, is het misschien mogelijk om thuis te werken. Van daaruit kan ik verder nadenken of ik niet eens in het plaatselijke café of de bibliotheek ga werken. Afhankelijk van de vraag of je het liever van rust houdt of levendiger, zoals in een café. Verder is het natuurlijk sterk van de werkgever afhankelijk (mits je niet zelfstandig ondernemer bent) in hoeverre het mogelijk is om voor het bedrijf in een andere stad of zelfs in het buitenland te werken.

Om als digitale nomade geld verdienen is het meestal niet nodig om het wiel opnieuw uit te vinden. Klassieke voorbeelden zijn grafisch ontwerpers, social media, marketing of webdesign. In principe denk ik dat de potentie daar is waar geen regelmatige meetings zijn en het werk vooral met een laptop kan worden gedaan.

Een financiële buffer hebben, is natuurlijk altijd een voordeel. Zo had ik bijvoorbeeld al zo'n 10.000 euro bespaard voordat ik fulltime zelfstandig ondernemer werd. Daarnaast had ik een overgangsfase van 6 maanden, d.w.z. 60% werk bij het webbureau met een vast inkomen en tegelijkertijd bouwde ik mijn eigen bedrijf op. Dat is om te beginnen geweldig, want meestal kun je niet vanaf dag 1 rendabel zijn en moeten er administratieve dingen geregeld worden.

Als ik een plaats om te werken zoek, let ik erop dat daar een betrouwbare en (min of meer) snelle internetverbinding is. Het is voor mij ook belangrijk dat er in de buurt van het onderkomen een mogelijkheid is om levensmiddelen te kopen. In de accommodatie zelf zou ik graag kleding willen kunnen wassen, want als zulke dingen niet beschikbaar zijn, vreet dat tijd die ik liever anders zou investeren. Andere pluspunten zijn dan nog dat er op deze locatie ofwel Duits of Engels wordt gesproken, omdat dit het voor mij persoonlijk mogelijk maakt om een diepgaand gesprek te voeren. Naar mijn mening is dit vooral waardevol in het buitenland, waar ik vaak smalltalk met vreemden voer of zij mij gewoon aanspreken en er zo meestal een goed gesprek ontstaat. Dit is moeilijker in andere talen.

Een vaste verblijfplaats is dus niet nodig, maar je kunt natuurlijk wel beginnen met een vaste verblijfplaats. Locatieonafhankelijk werken betekent voor mij dus ook dat iedereen de beste vorm voor zichzelf moet vinden. Er zijn geen vaste specificaties of patronen die gevolgd moeten worden en iedereen kan het regelen op de manier die het beste bij hen past.

Misschien vragen sommige mensen zich af, "Hoe blijf ik mijn post krijgen?" Een goede vraag, maar wel een waar ook een eenvoudig antwoord op is.

Ik maak gebruik van het aanbod van de Zwitserse Post om mijn brieven te scannen . Dus als er een nieuwe brief voor mij aankomt, wordt deze voor mij gescand en krijg ik een melding per e-mail. Vervolgens kan ik op basis van de enveloppe beslissen of ik de brief wil laten inscannen om de inhoud te zien of dat ik hem direct wil laten vernietigen. De dienst van de Deutsche Post heet E-POST, zie hier.

Naast de post gebruik ik de volgende Toolsdie het voor mij makkelijker maken om locatieonafhankelijk te werken:

  1. NordVPN, om mijn privacy te beschermen, om veilig op het web te surfen en bijvoorbeeld ook op openbare WiFi (vliegveld etc.) toegang te hebben tot klantprojecten of zelfs om online te bankieren.
  2. Slack, om met andere nomaden, de lokale WordPress-community zoals met RAIDBOXES te communiceren.
  3. ProtonMail, om versleutelde e-mails met mijn eigen domein te kunnen versturen. Vanuit mijn oogpunt het beste alternatief voor Gmail, omdat de gebruiker de versleuteling niet opmerkt en het proces op de achtergrond plaatsvindt.
  4. Tresorit, om mijn klantgegevens veilig en gecodeerd op te slaan in de cloud. Hierbij beheer ik mijn offertes, facturen, doe ik de boekhouding en maak ik back-ups.
  5. appear.in, om videogesprekken heel eenvoudig via de browser te kunnen voeren.
  6. PDF Expert, om PDF-bestanden te bewerken en digitaal te ondertekenen. Dit bespaarde me voor sommige zaken al de weg naar het postkantoor, omdat een digitale handtekening voldoende was.
  7. 1Password als wachtwoordmanager. Dit maakt het zeer eenvoudig om enerzijds gecompliceerde wachtwoorden te gebruiken en anderzijds om tijd te besparen bij elke keer dat je inlogt op een willekeurig platform en website in de browser.

#8 Heeft het leven als digitale nomade jou veranderd en zo ja, hoe?

Oh ja, zeker weten! Ik ben veel opener geworden en stap ongegeneerd op mensen af. De gesprekken die daaruit voortvloeien zijn in de meeste gevallen verrijkend, wat ik vroeger niet durfde te doen. Ik ben ook loyaler geworden, vooral als het gaat om andere culturen, omdat deze levensstijl me in staat stelt om ze authentiek en over een langere periode te leren kennen.

#9 Kun je je ooit voorstellen dat je terugkeert naar vaste structuren (lokaal en professioneel)?

Eerlijk gezegd niet, nee. Ik vergelijk het graag met het reizen met de trein in de eerste klas. Als je dit een keer doet, wil je niet graag meer terug. Voor mij wegen de voordelen duidelijk zwaarder dan de nadelen, en daarom ben ik niet van plan om hier verandering in te brengen. Om deze reden kan ik niet zeggen hoe ik me mijn leven over 5 jaar voorstel. Maar mijn hoop is om een vaste relatie te hebben en iemand te vinden die mijn passie voor deze vrijheid en flexibiliteit deelt. Immers, gedeeld geluk is dubbel geluk.

michael hoernlimann
lijninfobox blauw

Beste Michael, we danken je voor het interessante interview en je eerlijke antwoorden en nemen afscheid met een groet naar Zwitserland. Als je nog vragen hebt over het werken vanaf een willekeurige locatie, laat dan een reactie achter!

Foto's: Michael Hörnlimann

Michael Hörnlimann, geboren in 1991 in Zürich, houdt van de natuur en lekker eten. Sinds april 2018 werkt hij uitsluitend zelfstandig en maakt hij WordPress-websites voor klanten. Zo combineert hij zijn werk met zijn grote passie, reizen naar onbekende landen en culturen. Hij woont en werkt locatieonafhankelijk, soms in de bergen, soms aan zee.

Gerelateerde artikelen

Commentaar op dit artikel

Schrijf een opmerking

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn met * gemarkeerd.