Geld verdienen met blogs

Geld verdienen met blogs: wat het echt betekent om van een blog te leven

Stel je voor dat je solliciteert en niemand nodigt je uit. Dat was de reden waarom ik bloggerabc begon - mijn blog over bloggen. Uit de werkloosheid. Waar je rekening mee moet houden als je van je blog wilt leven.

In 2012 ging ik naar Zwitserland voor een baan in online marketing. Het toeval wilde dat mijn bedrijf een bedrijfsblog had. Dat was als een geschenk voor mij. Omdat ik altijd graag blogs heb gelezen. En zo werkte ik me een weg in alle onderwerpen: zoekmachine optimalisatie (SEO), schrijven voor het web, content marketing, content curatie en bereik opbouwen. Ik legde relaties met bloggers in mijn bedrijf en netwerkte met de scene. Ik hield heel veel van wat ik deed. Maar op een gegeven moment was het tijd voor verandering en ging ik terug naar Duitsland.

Goed opgeleid en met een paar jaar ervaring in het buitenland zou het geen probleem moeten zijn om een nieuwe baan te vinden. Dacht ik tenminste. De realiteit zag er anders uit. Ik heb alleen afwijzingen ontvangen op mijn sollicitaties. Toen ik vroeg waarom ik niet was uitgenodigd voor een gesprek, leek niemand eerlijk te willen antwoorden. Op twee mensen na: "Mevrouw Sprung, u was in Zwitserland. We zullen je salarisvoorstel niet kunnen betalen." Boem, die zat!

Met coaching naar succes?

Interessant is dat het geen vereiste was om in de sollicitatiebrieven een salarisvoorstel aan te geven. In plaats van met mij te praten en een budget te noemen, werd ik direct afgekeurd. Alleen maar omdat ze dachten dat ze wisten wat ik wilde verdienen. Het ging niet om mijn vaardigheden en capaciteiten voor de respectievelijke posities. Dat gaf me veel stof tot nadenken. Ik besloot om hulp in te schakelen.

Tip: U wilt ook als freelancer aan de slag? En de typische fouten van het zelfstandig ondernemerschap vermijden? Lees dan ons bericht van Jan Tissler : Vermijd Freelancing Fouten.

Een coach moet mijn sollicitatiedossier van de linker naar de rechter stapel verplaatsen. In de loop van de samenwerking stelde hij voor om een blog te beginnen. "Mevrouw Sprung, als je besluit een blog te beginnen, denk dan twee keer na. De blog begeleidt jou niet eenmalig tijdens de sollicitatiefase en wordt dan weer uitgeschakeld. Integendeel! Het is je visitekaartje op het internet."

bloggerabc Daniela Sprung
De blog bloggerabc van Daniela

Ik heb een paar nachten op het voorstel geslapen. We bespraken het idee nog een paar keer. Maar toen stond mijn besluit vast: ik ga beginnen met bloggen. Ik had veel kennis en expertise van mijn vorige werk met een bedrijfsblog. De uitdaging was om de blog op te bouwen als mijn eigen merk.

Maar hoe werkt dat, het bouwen van een merk? In de eerste plaats door een "expert" te worden op een thema. Dit betekent dat je er intensief mee bezig bent en je kennis openbaar maakt. In mijn geval via de blog. Hoewel ik mezelf geen expert noem. Of ik een expert ben, bepalen anderen. Maar bloggen is mijn passie. Daar ga ik voor door het vuur en daarom schrijf ik erover.

Regel nummer 1: Brand voor jouw onderwerp

Denk er eens over na: voor welk onderwerp heb je zoveel passie dat je er meteen over kunt praten als je om 3 uur 's nachts wakker gemaakt wordt? Voor mij is het heel duidelijk: bloggen.

Ik wilde een blog maken die anderen zou helpen om alle relevante informatie over het onderwerp te vinden. Zonder het hele web met veel moeite te moeten doorzoeken. Ik wilde dat mensen bij Daniela Sprung aan bloggen zouden denken. En bij bloggen aan Daniela Sprung.

Regel nummer 2: Om een merk te worden heb je doorzettingsvermogen nodig.

Mijn bloggerabc is sindsdien altijd een belangrijk onderdeel geweest van mijn sollicitaties. De laatste zin op mijn sollicitatiebrieven luidde: "En als je meer over mij te weten wilt komen, kijk dan op mijn blog bloggerabc. Of bezoek me op sociale media."

Zo konden geïnteresseerde werkgevers een beeld van mij vormen. Tegelijkertijd heb ik aan de hand van een levend object bewezen dat ik iets weet over SEO, redactioneel schrijven, contentmanagementsystemen, community management en sociale media. Vanaf dat moment publiceerde ik elke woensdag een artikel. En ik netwerkte met de branche. Het resultaat: na 6 maanden hoefde ik niet meer te zoeken naar een baan. Ik kreeg mijn eerste vaste baan bij een start-up.

Geld verdienen door de blog

Mijn taken daar waren onder andere het ontwikkelen van een blogstrategie en een blog. Tegelijkertijd ging ik door met bloggerabc. Zo kwamen een voor een de vrije opdrachten: eerst het schrijven van blogartikelen voor bedrijfsblogs. En daarna het eerste verzoek van een bedrijf of ik hen kon helpen om hun blog te optimaliseren.

Samen met mijn coach, die toen een vriend en mentor werd, bereidde ik deze opdracht nauwgezet voor. De feedback van de klant na de workshop was zeer positief. Vanaf dat moment had ik "bloed geproefd". Het was precies wat ik wilde doen. En zonder mitsen en maren. Meer bestellingen van andere bedrijven volgden. Tegelijkertijd blogde ik voor bedrijven en platforms. Al doende bleef ik werken aan bloggerabc, mijn kennis en mijn visie op waar ik heen wilde met de blog.

Regel nummer 3: Vind je "waarom".

Denk na over je "waarom" en wat je wilt bereiken. Waarom wil je de blog implementeren? Waarom uitgerekend dit onderwerp? Wat is je doel? Wat zijn je doelgroepen?

Als je jouw waarom hebt gevonden, is het makkelijker om gefocust te blijven. En met tegenslagen om te gaan. Het spoort je aan en helpt je om je visie te realiseren. Zonder het waarom zal het bloggen je uiteindelijk gaan frustreren. Omdat het lang kan duren voordat je een regelmatig lezerspubliek opgebouwd hebt. Zeker nu blogs de afgelopen drie tot vier jaar als paddenstoelen uit de grond zijn geschoten. Vooral op het gebied van lifestyle zijn er veel concurrenten.

Mijn persoonlijke "waarom" was dat ik andere mensen wilde helpen om alle relevante bloginformatie op één plaats te vinden. Ik wilde dat lezers geen onderscheid meer hoefden te maken tussen goede en slechte bronnen. Bij bloggerabc zouden ze alles moeten vinden wat ze voor het bloggen nodig hebben. Het was voor mij belangrijk om het mensen zo gemakkelijk mogelijk te maken om het onderwerp te onderzoeken.

Ondertussen schrijf ik niet alleen professionele artikelen voor tijdschriften als Raidboxes. Ik ben ook docent voor verschillende opleidingsinstituten op het gebied van zakelijk bloggen en sociale media. Ik geef lezingen over de onderwerpen en organiseer zelf twee evenementen over het onderwerp: Het Blog4Business en het Corporate Blog Barcamp. Verdere ideeën zitten al in de pijplijn.

Ik verdien mijn geld met deze verschillende activiteiten. Affiliate marketing, d.w.z. het verdienen van commissie via verwijzingen, is niet iets wat ik tot nu toe heb gebruikt. Ik had dit tot nu toe uitgesloten. Maar dat zal in de toekomst veranderen. Omdat ik veel producten gebruik, die ik graag en uit volle overtuiging aanbeveel.

Maar je moet hier duidelijk over zijn: Affiliate marketing en partnerprogramma's zijn meestal alleen de moeite waard bij een hoog aantal bezoekers of lezers. Vaak zijn het slechts centen die verdiend worden met dergelijke aanbevelingen op Amazon & Co. Natuurlijk zijn er ook affiliate programma's waarmee hoge bedragen haalbaar zijn. Maar daar zijn de producten ook duurder. Hier hangt het af van solvabele doelgroepen die voor de omzet zorgen.

Tip: Je wilt WordPress hosting van Raidboxes aanbevelen? Verdien tot 1500€ voor elke doorverwijzing. Ben je een WordPress of WooCommerce professional? Of werk je in een bureau? Bekijk dan ons FREE DEV affiliate programma.

Passief inkomen is een mythe

Leven van bloggen is constant werk. Zelfs de digitale nomaden die je soms zo schilderachtig op foto's ziet met een laptop op het strand in een hangmat, moeten voortdurend werken. Sommigen beheren bijvoorbeeld online marketing voor anderen. Of ze beheren de social media kanalen van anderen. Maar ze moeten natuurlijk wel resultaten boeken, anders is de baan weg.

Anderen promoten hun eigen producten en diensten, die ze in advertenties aan je kunnen verkopen onder het trefwoord "gemakkelijk en snel geld verdienen". Dit zijn de zwarte schapen van de industrie. Maar het is een feit dat ze deze producten en diensten eerst moeten maken, promoten en lanceren, en er dan mee doorgaan om ze te herzien. En om ze steeds weer te verkopen.

Tip: Wat betekent het om locatie-onafhankelijk te werken als digitale nomade? En wat moet je meenemen? Lees ons interview met Michael Hörnlimann. Deze manier van werken leeft hij al vele jaren.

Wat ik je daarmee duidelijk wil maken: niemand verdient geld zonder iets ervoor te doen. Passief inkomen is een mythe. Het is geen realiteit.

Leven van bloggen is werk

In mijn geval werk ik meer dan in mijn tijd als werknemer. Ik moet immers alles zelf regelen: het schrijven van artikelen voor mijn klanten en mijzelf, het ontwikkelen van seminars, het voorbereiden en opvolgen van consultaties, boekhouding, marketing, acquisitie, public relations, etc. Ik ben ondernemer en draag te allen tijde het risico dat ik mijn huur, eten en verzekering niet kan betalen.

Het is alleen met de teksten dat ik niet genoeg verdien. Dat komt omdat tekstwerk vaak niet goed betaald wordt. Platforms als content.de verleiden bedrijven om weinig(er) uit te geven aan content. Omdat er daar schrijvers zijn die artikelen aanbieden voor 2 cent per woord. Of die werken om idealistische redenen. Hetzelfde geldt voor presentaties.

Een voorbeeld: ik werd gevraagd om een 30 minuten durende lezing te geven. Toen ik vroeg naar de betaling, kreeg ik het antwoord dat er geen budget was voorzien. Een collega die al had toegezegd, zou er immers gratis zijn. Het argument dat men graag gebruikt is dat je je deskundigheid op de dag van de lezing kunt laten zien. Om nieuwe klanten en contacten te krijgen.

Naar mijn mening moet je, als je sprekers uitnodigt om een evenement te organiseren, betalen voor de locatie, de catering, de elektriciteit en het personeel. Maar de luidsprekers niet? Dat is immers precies waarom de bezoekers komen. Hier moet je niet alleen je onderhandelingsvaardigheden tonen, maar ook je honorarium kunnen afdwingen. Of anders om duidelijk "nee" te zeggen.

Omdat de inkomsten niet 1:1 allemaal op mijn rekening gaan. Dat is geen mythe, dat is een sprookje. Ongeveer de helft gaat naar belastingen. Ergo, ik moet genoeg verdienen zodat ik genoeg netto voor mezelf heb. Ik moet niet alleen mijn vaste lasten betalen, maar ook mijn pensioen veilig stellen - en genoeg opzij zetten voor een regenachtige dag. Omdat je niet altijd een vaste baan hebt of een vast inkomen voor de komende maanden.

Daniela Sprung
Daniela tijdens een van haar lezingen. Afbeelding: Anke Sundermeier

Mijn zeer gewaardeerde collega Jan Tißler van Upload-Magazin (ook een aanrader hier) heeft een artikel geschreven over het vermijden van typische fouten van freelancers. Hij legt onder andere uit hoe je je uurtarieven moet berekenen. En welke financiële risico's op de loer liggen als freelancer.

Een ander punt is rust. Ik heb ook geen 30 dagen verlof die ik kan opnemen om zomaar alles te laten vallen. Ik heb al minstens drie jaar geen "vrije tijd" genomen. En ik weet dat dat niet slim is. Pauzes en hersteltijd zijn ongelooflijk belangrijk. Mijn probleem is dat ik een heel nieuw gevoel van verantwoordelijkheid heb voor mijn bedrijf. En dat ik het moeilijk vind om los te laten. Dat hoort ook bij het ondernemer zijn: loslaten, uitschakelen, mijn batterijen opladen. Iets waar ik zelf hard aan moet werken.

Tip: Niet iedereen werkt graag vanuit huis of een coworking space. Wij hebben de voor- en nadelen van werken op afstand voor u op een rijtje gezet. Met tips voor het dagelijks leven in het thuiskantoor.

Zonder positionering werkt niets

Ik ben erg vrij in wat ik doe en wanneer ik werk. Ik kan beslissen met wie ik wil werken en aan welke projecten ik wil deelnemen. Ik kan mijn eigen ideeën uitvoeren. Zonder toestemming te krijgen. Dit betekent ook dat ik mijn eigen prijzen bepaal. Onafhankelijk van copywriting-platforms of collega's die zichzelf onder de waarde verkopen. Maar dat kan ik alleen maar doen als duidelijk is waar ik voor sta. Je moet weten wat je expertise is. Waarom zou men met jou werken en niet met anderen?

Daarom mijn tip: het opbouwen van een positionering is het fundament. Alleen als duidelijk is voor welk aanbod of welke dienst je staat, ben je succesvol. Als duidelijk is waarom een klant bij jou moet kopen en niet bij een concurrent, dan is het minder moeilijk om op de markt te overleven. En dat werk houdt nooit op.

Ik denk dat het me met bloggerabc gelukt is. En ik ben constant bezig met het uitbreiden van mijn expertise. Door mijn toegevoegde waarde te communiceren en andere mensen te laten participeren. De weg is lang, hard maar ook ongelooflijk ingenieus. Alleen al de mensen die ik daardoor heb ontmoet, doen de moeilijkheden vergeten. Ik heb ongelooflijk veel geleerd. Dit zou me anders niet zijn overkomen. En ik ben nog lang niet klaar.

Ik hoop dat ik alle verhalen over "makkelijk geld verdienen" met bloggen een beetje heb kunnen ontkrachten. En toch deze baan promoten. Meer tips hierover vind je in mijn artikel over blogstrategie. Daar vind je tips over waar je op moet letten. En waarom ik heel kritisch kijk naar de hype rond bloggen. Als je het leuk vindt, laten we het dan bespreken in de reacties. Ik zou er erg blij mee zijn!

Bijdragende foto: Ewan Robertson

Vond je het artikel leuk?

Met jouw beoordeling help je ons om onze inhoud nog verder te verbeteren.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *.