Verdien geld met blogs: wat het echt betekent om te leven van een blog

Daniela Sprung Bijgewerkt op 22.10.2020
9 Min.
Geld verdienen met blogs
Laatst bijgewerkt op 22.10.2020

Stel je voor dat je je aanmeldt en niemand nodigt je uit. Daarom bloggerabc begon - mijn blog over bloggen. Uit de werkloosheid. Wat je moet overwegen als je wilt leven van je blog.

In 2012 ben ik naar Zwitserland gegaan voor een baan in de online marketing. Gelukkig had mijn bedrijf een bedrijfsblog. Het was als een geschenk voor mij. Omdat ik altijd al graag blogs heb gelezen. En zo heb ik mijzelf vertrouwd gemaakt met alle onderwerpen: Zoekmachine optimalisatie (SEO), web writing, content marketing, content curation en de bereikbaarheidsbouw. Ik heb in mijn bedrijf bloggerrelaties aangeknoopt en met de scène genetwerkt. Ik hield erg veel van mijn werk. Maar op een gegeven moment was het tijd voor een verandering en ging ik terug naar Duitsland.

Goed opgeleid en met enkele jaren ervaring in het buitenland zou het geen probleem moeten zijn om een nieuwe baan te vinden. Dat dacht ik al. De realiteit was anders. Ik heb alleen afwijzingen ontvangen op mijn aanvragen. Toen ik vroeg waarom ik niet was uitgenodigd voor een interview, leek niemand eerlijk te willen antwoorden. Op twee mensen na: "Ms. Sprung, u was in Zwitserland. We zullen je salaris niet kunnen betalen." Boem, dat sloeg op hol.

Met coaching naar succes?

Interessant is dat het hier gaat om aanvragen waarbij in de begeleidende brief geen salarisvereisten zijn vermeld. In plaats van met mij te praten en een budget te geven, werd ik direct gesorteerd. Gewoon omdat ze dachten dat ze wisten wat ik wilde verdienen. Het ging niet om mijn vaardigheden en capaciteiten voor de respectievelijke posities. Dat gaf me veel om over na te denken. Ik heb besloten om hulp te halen.

Tip: Wilt u ook als freelancer werken? En de typische fouten van het zelfstandig ondernemerschap vermijden? Lees dan ons artikel uitJan Tissler : Fouten van freelancers vermijden.

Een coach moet mijn aanvraagdocumenten van links naar rechts met mij mee draaien. In de loop van de samenwerking stelde hij voor om een blog te beginnen. "Ms. Sprung, als je besluit een blog te beginnen, denk dan twee keer na. De blog gaat niet één keer mee tijdens de aanvraagfase en wordt dan weer uitgeschakeld. Integendeel! Het zal je visitekaartje zijn op het net."

bloggerabc Daniela Sprung
De bloggerabc van Daniela

Ik heb een paar nachten over het voorstel geslapen. We hebben het idee ook nog een paar keer besproken. Maar toen werd mijn beslissing genomen: ik ga beginnen met bloggen. Door mijn eerdere werk met een bedrijfsblog had ik veel kennis en expertise. De uitdaging was om de blog te maken als eigen label om te bouwen.

Maar hoe werkt dat, het bouwen van een merk? Eerst en vooral door een "expert" te worden over een onderwerp. Dit betekent dat je er intensief mee omgaat en je kennis openbaar maakt. In mijn geval via de blog. Hoewel ik mezelf geen expert noem. Of ik een expert ben, wordt door anderen bepaald. Maar bloggen is mijn passie. Het is waar ik gepassioneerd over ben en daarom schrijf ik erover.

Regel nummer 1: Verbranding voor uw onderwerp

Denk er eens over na: voor welk onderwerp heb je zoveel passie dat je er meteen over kunt praten als je om 3 uur 's ochtends wakker wordt? Voor mij is het heel duidelijk: bloggen.

Ik wilde een blog maken die anderen zou helpen om alle relevante informatie over het onderwerp te vinden. Zonder het hele web met veel moeite te hoeven doorzoeken. Ik wilde dat mensen na zouden denken Daniela Sprung over bloggen. En bij het bloggen, wilde ik dat de mensen eraan dachtenDaniela Sprung .

Regel nummer 2: Om een merk te worden heeft u doorzettingsvermogen nodig.

Mijn resulterende blog bloggerabc is sindsdien altijd een belangrijk onderdeel geweest van mijn aanvragen. De laatste zin op mijn sollicitatiebrief was: "En als je meer over mij wilt weten, kijk dan eens naar mijn bloggerabc. Of bezoek me op de sociale netwerksites."

Dus geïnteresseerde werkgevers konden zich een beeld van mij vormen. Tegelijkertijd heb ik op een levend object bewezen dat ik iets weet over SEO, redactioneel schrijven, contentmanagementsystemen, community management en sociale media. Vanaf dat moment publiceerde ik elke woensdag een artikel. En ik heb genetwerkt met de industrie. Het resultaat: Na 6 maanden hoefde ik niet meer te zoeken naar een baan. Ik heb mijn eerste vaste baan bij een startende onderneming.

Geld verdienen via de blog

Mijn taken daar waren onder andere het ontwikkelen van een blogstrategie en een blog. Tegelijkertijd ging ik door met bloggerabc. Beetje bij beetje kreeg ik mijn eerste gratis opdrachten: eerst het schrijven van blogartikelen voor bedrijfsblogs. En dan het eerste verzoek van een bedrijf dat vraagt of ik hen kan helpen om hun blog te optimaliseren.

Samen met mijn coach, die toen vriend en mentor werd, heb ik deze opdracht zorgvuldig voorbereid. De feedback van de klant na de workshop was zeer positief. Vanaf dat moment had ik "bloed gelikt". Het was precies wat ik wilde doen. En zonder mitsen en maren. Verdere orders van andere bedrijven volgden. Tegelijkertijd was ik aan het bloggen voor bedrijven en platforms. Ik bleef werken aan bloggerabc, mijn kennis en mijn visie op waar ik met de blog naartoe wil.

Regel nummer drie: Zoek je "waarom".

Denk na over je "waarom" en wat je wilt bereiken. Waarom wil je de blog implementeren? Waarom dit onderwerp van alle dingen? Wat is je doel? Wat zijn uw doelgroepen?

Als je je waarom hebt gevonden, is het makkelijker om gefocust te blijven. En omgaan met tegenslagen. Het drijft u en helpt u om uw visie te realiseren. Zonder je waarom, zal het bloggen je uiteindelijk frustreren. Omdat het lang kan duren om een regelmatig lezerspubliek op te bouwen. Vooral nu, omdat blogs de afgelopen drie of vier jaar als paddenstoelen uit de grond zijn gestampt. Vooral in de lifestyle sector zijn er veel concurrenten.

Mijn persoonlijke "waarom" was dat ik andere mensen wilde helpen om alle relevante informatie over bloggen op één plek te vinden. Ik wilde dat de lezers geen onderscheid meer hoefden te maken tussen goede en slechte bronnen. Ik wilde dat ze alles wat ze nodig hebben voor het bloggen zouden vinden op bloggerabc. Het was voor mij belangrijk om het zo gemakkelijk mogelijk te maken voor mensen om het onderwerp te onderzoeken.

In de tussentijd, schrijf ik niet alleen Beroepsartikelen voor tijdschriften zoals die van RAIDBOXES . Daarnaast ben ik docent voor diverse vervolgopleidingen op het gebied van bedrijfsblogging en social media. Ik geef lezingen over deze onderwerpen en organiseer zelf twee evenementen: De Blog4Business en dat Zakelijke Blog Barcamp. Verdere ideeën zijn al in voorbereiding.

Zakelijke Blog Barcamp
De Bedrijfs-Blog Barcamp

Ik verdien mijn geld aan deze verscheidenheid van activiteiten. affiliate marketingIk heb nog geen gebruik gemaakt van de mogelijkheid om commissie te verdienen door middel van aanbevelingen. Ik had dit tot nu toe uitgesloten. Maar dit zal in de toekomst veranderen. Want ik gebruik veel producten die ik graag en met volle overtuiging aanbeveel.

Maar je moet je realiseren: Affiliate marketing en partnerprogramma's zijn meestal alleen de moeite waard als u een groot aantal bezoekers of lezers heeft. Vaak zijn het slechts centen die door dergelijke aanbevelingen bij Amazon & Co. worden verdiend. Natuurlijk zijn er ook affiliate programma's, waarmee grote sommen haalbaar zijn. Maar daar zijn de producten ook duurder. Hier is het afhankelijk van financieel sterke doelgroepen die omzet genereren.

Tip: U wilt de WordPress Hosting van de RAIDBOXES aanbeveling? Verdien tot 1500€ voor elke plaatsing. Je bent een pro in deze, WordPress tochWooCommerce? Of je werkt in een bureau? Kijk dan eens naar onze FREE DEV-Affiliate Programma .

Passief inkomen is een mythe

Leven van het bloggen is een continu proces. Zelfs de digitale nomadenDe mensen die soms zo schilderachtig op foto's staan met de laptop op het strand in de hangmat moeten constant werken. Sommigen zorgen bijvoorbeeld voor online marketing voor anderen. Of ze beheren buitenlandse sociale-mediakanalen. Maar natuurlijk moeten ze wel resultaat opleveren, anders is de klus geklaard.

Anderen promoten hun eigen producten en diensten, die ze aan u kunnen verkopen in advertenties onder het trefwoord "gemakkelijk en snel geld verdienen". Dit zijn dan de zwarte schapen van de industrie. Maar het feit is: Deze producten en diensten moeten worden gecreëerd, geadverteerd, gelanceerd en voortdurend worden herzien. En om ze steeds weer te verkopen.

Tip: Wat betekent het om als digitale nomade te werken, ongeacht de locatie? En wat moet je hiervoor meenemen? Lees onze Interview met Michael Hörnlimann door. Hij leeft al jaren op deze manier.

Wat ik je probeer te vertellen is..: Niemand verdient geld zonder er iets aan te doen. Passief inkomen is een mythe. Het is geen realiteit.

Leven van bloggen is werk.

In mijn geval werk ik meer dan in mijn tijd als werknemer. Ik moet immers alles zelf regelen: Het schrijven van artikelen voor mijn klanten en mijzelf, het ontwikkelen van seminars, het voorbereiden en opvolgen van consultaties, boekhouding, marketing, acquisitie, public relations, etc. Ik ben ondernemer en draag te allen tijde het risico dat ik mijn huur, eten en verzekering niet kan betalen.

Ik verdien gewoon niet genoeg geld met de teksten. Dit komt omdat tekstwerk vaak niet goed wordt betaald. Platforms zoals content.com bedrijven te verleiden om weinig uit te geven aan de inhoud. Omdat er auteurs zijn die artikelen aanbieden voor 2 cent per woord. Of die werken om idealistische redenen. Hetzelfde geldt voor lezingen.

Een voorbeeld: Ik werd gevraagd om een 30 minuten durende lezing te geven. Toen ik vroeg naar de betaling, kreeg ik het antwoord dat er geen budget was voorzien. Een collega die dat al had toegezegd, zou er immers gratis zijn. Het argument dat men op de dag van de lezing zijn deskundigheid kon laten zien, werd toen graag naar voren gebracht. Om nieuwe klanten en contacten te krijgen.

Mijn mening is: Als u sprekers uitnodigt om een evenement op te zetten, moet u betalen voor de locatie, de catering, de elektriciteit en het personeel. Maar de sprekers niet? Dat is immers precies waar de bezoekers voor komen. Hier moet u niet alleen uw onderhandelingsvaardigheden laten zien, maar ook in staat zijn om uw honorarium af te dwingen. Of anders om duidelijk "nee" te zeggen.

Omdat het inkomen niet 1:1 gaat allemaal op mijn rekening. Dat is geen mythe, dat is een sprookje. Ongeveer de helft ervan gaat weg voor belastingdoeleinden. Ergo, ik moet genoeg verdienen om genoeg netto voor mezelf te hebben. Ik moet niet alleen mijn vaste kosten betalen, maar ik moet ook mijn pensioenvoorzieningen veiligstellen - en genoeg opzij zetten voor slechte tijden. Omdat je niet altijd een vast contract hebt of een vast inkomen voor de komende maanden.

Daniela Sprung
Daniela op een van haar lezingen. Foto: Anke Sundermeier

Mijn zeer gewaardeerde collega Jan Tißler van Upload tijdschrift (ook hier een dikke aanbeveling) heeft het artikel geschreven Vermijd typische fouten van freelancers geschreven. Daarin bespreekt hij onder andere hoe je je uurtarieven moet berekenen. En welke financiële risico's liggen op de loer als freelancer.

Een ander punt is het herstel. Ik heb ook geen 30 dagen vakantie, die ik kan nemen om alles gewoon te laten staan en liggen. Ik heb al minstens 3 jaar geen "gratis" genomen. En ik weet dat dat niet slim is. Pauzes en hersteltijden zijn ongelooflijk belangrijk. Mijn probleem is dat ik een heel nieuw verantwoordelijkheidsgevoel heb voor mijn bedrijf. En het is moeilijk voor mij om het los te laten. Dit hoort ook bij het ondernemersschap: loslaten, uitschakelen, opladen van mijn batterijen. Iets waar ik hard aan moet werken.

Tip: Niet iedereen werkt graag vanuit huis of vanuit een coworkingruimte. Wij hebben voor u de voor- en nadelen van de Werken op afstand samengevat. Met tips voor het dagelijks leven in het thuiskantoor.

Niets werkt zonder positionering

Ik ben erg vrij in wat en wanneer ik werk. Ik kan beslissen met wie ik wil werken en aan welke projecten ik wil deelnemen. Ik kan mijn eigen ideeën uitvoeren. Zonder toestemming te krijgen. Dit betekent ook dat ik mijn eigen prijzen bepaal. Onafhankelijk van copywriting-platforms of collega's die onder de waarde verkopen. Maar dat kan ik alleen maar doen als het duidelijk is waar ik voor sta. Je moet weten wat je expertise is. Waarom zou je met jou werken en niet met anderen?

Daarom mijn tip: het opbouwen van een positionering is het enige wat je kunt doen. Alleen als duidelijk is voor welk aanbod of welke dienst u staat, bent u succesvol. Als het duidelijk is waarom een klant bij u moet kopen en niet bij een concurrent, dan is het minder moeilijk om te overleven in de markt. En dat is lopend werk.

Ik denk dat het me gelukt is met bloggerabc. En ik ben constant bezig met het uitbreiden van mijn expertise. Door mijn toegevoegde waarde te communiceren en andere mensen te laten participeren. De weg is lang, hard maar ook ongelooflijk ingenieus. Alleen al de mensen die ik onderweg heb ontmoet doen me de moeilijkheden vergeten. Ik heb ongelooflijk veel geleerd. Dit zou me anders niet zijn overkomen. En ik ben nog lang niet klaar.

Ik hoop dat ik alle verhalen over "gemakkelijk geld verdienen" heb kunnen weerleggen terwijl ik een beetje aan het bloggen was. En nog steeds deze baan promoten. Meer tips hierover vind je in mijn artikel over het onderwerp Blogstrategie. Daarin vindt u aanwijzingen waar u op moet letten. En waarom ik erg kritisch ben over de hype van het bloggen.

Als je wilt, laten we het bespreken, in de commentaren. Ik zou erg blij zijn!

Wilt u op de WordPress hoogte blijven van het nieuws op het gebied van bloggen? Volg ons dan op Twitter, Facebook of via onze Nieuwsbrief.

Foto: Ewan Robertson

Daniela Sprung is blogger, contentmarketing- & social media manager. Met haar Blog4Business en de Corporate Blog Barcamp heeft ze twee evenementen gecreëerd, die voor het eerst in Duitsland uitsluitend gericht zijn op Corporate Bloggers. De focus van haar werk ligt op advisering op het gebied van blogs, bedrijfsblogs en social media. Fotograaf auteursfoto: Anke Sundermeier.

Gerelateerde artikelen

Commentaar op dit artikel

Schrijf een opmerking

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn met * gemarkeerd.