Hootproof: WordPress -Support als bedrijfsmodel

Michelle Retzlaff Laatst bijgewerkt op 23.01.2020
7 Min.
WordPress Ondersteuning

Kwaliteit, flexibiliteit en professionalisme. Dit zijn de drie belangrijkste kenmerken van een goed WordPress bedrijf, zegt Michelle Ratzlaff, oprichter van HootProof. Een succesvolle WordPress ondernemer over het eeuwige conflict tussen gratis en betaald, prijsstelling en schaalmogelijkheden in de WordPress business.

Rond WordPress is de laatste jaren een enorme markt ontstaan. En niet alleen in de VS. Ontwikkeling, ondersteuning, hosting en winkels zijn slechts enkele van de veelbelovende zakelijke gebieden. Michelle, oprichtster van HootProof en succesvol onderneemster op WordPress , heeft haar draai gevonden en vertelt in haar gastartikel over het belang van permanente bijscholing, kwaliteit van het werk en flexibiliteit. Wij van RAIDBOXES werken al geruime tijd samen met Michelle, Niko en Kjell en raden klanten met specifieke supportbehoeften aan om naar HootProof te gaan.

Ik ben Michelle, oprichtster van HootProof. Na mijn studie computerwetenschappen heb ik een paar jaar als softwareontwikkelaar gewerkt voordat ik medio 2015 mijn eigen bedrijf startte. Met mijn HootProof-dienst bied ik een WordPress ondersteuningsdienst voor solopreneurs en kleine bedrijven. Mijn team en ik lossen problemen op met WordPress en voeren wijzigingsverzoeken door. Dat betekent dat wij onze klanten adviseren bij bijvoorbeeld de selectie en setup van Plugins en Themes, het uitvoeren van Theme- en plugin aanpassingen of het opzetten van ledengebieden. In dit bericht beschrijf ik mijn weg van een gratis blog naar een team van drie man.

In het begin was de blog: De start van HootProof

Ik begon de blog in mei 2015 en in september 2015 voegde ik de WordPress ondersteuning in zijn huidige vorm toe. Hoewel ik HootProof duidelijk ben begonnen als een WordPress bedrijf, was de exacte monetisatiestrategie in het begin niet duidelijk voor mij. Ik experimenteerde met een productized service (performance optimalisatie), begon met het ontwikkelen van een betaalde Plugin en dacht natuurlijk ook aan klassieke info producten zoals e-books en online cursussen.

Er zijn drie gebieden waarop ik meer in het bijzonder wil ingaan, omdat ik er veel van heb geleerd:

 • Het eeuwige conflict tussen gratis en niet te betalen
 • Prijsstelling in de WordPress business
 • De schaling
WordPress -Steun van HootProof: hoe het allemaal begon.
De HootProof uil: handelsmerk van Michelle's blog.

Gratis vs. betaald

Vooral met een nieuwe blog of een nieuw WordPress bedrijf met weinig bereik, is het erg moeilijk om aandacht te krijgen op het net. Bij mij duurde het maanden tot het blogverkeer merkbaar toenam, lezers commentaar gaven en dit uiteindelijk ook effect had op mijn service, d.w.z. de WordPress ondersteuning. Directe reclamemaatregelen, zoals Facebook Ads of Google Adsense, werkten helemaal niet voor mij - waarschijnlijk omdat ze te direct op verkoop gericht waren.

In de geest van de Dank U Economie, heb ik geprobeerd veel kennis en zelfs mijn service gratis aan te bieden. Maar er was altijd een mentale limiet: ik wilde niet te veel van mijn kennis "gratis" weggeven en mogelijk mijn betaalde dienst overbodig maken.

Aan de andere kant wilde ik potentiële klanten echt de kans geven om mijn dienst gratis en zonder risico uit te proberen, om zichzelf te overtuigen van de waarde ervan. In het begin werkte ik daarom met gratis "test tickets".

De ervaring heeft echter geleerd dat de meeste belangstellenden tot een van de twee categorieën behoren: Ofwel proberen ze zoveel mogelijk gebruik te maken van het testticket, maar zijn ze niet echt geïnteresseerd om betalende klanten te worden - bv. omdat ze hun blog enkel als hobby runnen of er liever zelf aan werken. Aan de andere kant zijn er mensen die er niet verder van overtuigd hoeven te worden dat onze dienst precies goed voor hen is en die bereid zijn ervoor te betalen. Uiteindelijk bestaat deze groep precies uit die klanten met wie ik wil werken en aan wie ik daadwerkelijk de best mogelijke service kan bieden.

WordPress -Steun monster prijzen van HootProof
Prijzen voor een uur WordPress ondersteuning bij Hootproof. De uurtarieven maken facturering op basis van inspanning mogelijk en bieden voordelen voor klanten en aanbieders.

Inhoudelijk is het ook heel eenvoudig geworden: de meeste gebruikers vinden op de blog en in de kennisdatabank veel nuttige tips en concrete aanwijzingen om typische problemen zelf te kunnen oplossen. De online cursus gaat in principe over vergelijkbare onderwerpen, maar veel diepgaander en gestructureerder dan gedetailleerde stap-voor-stap instructies in blogvorm.

Degenen die niet zelf tijd willen investeren, maar liever inspanning en risico helemaal uit handen geven, kunnen dan rechtstreeks opdracht geven aan mijn team en mij. Er is dus geen directe concurrentie tussen de verschillende niveaus van hulp en zelfhulp.

Het belangrijkste inzicht voor een WordPress bedrijf op dit punt is: Ontwerp je aanbod op zo'n manier dat het gratis en betaalde deel elkaar niet kannibaliseren. Klinkt banaal, maar vergt veel denkwerk over welke diensten en informatie u echt gratis wilt weggeven en waarvoor u hoeveel geld vraagt.

Vooral met WordPress ondersteuning, is het prijsmodel een echte uitdaging.

Wat de dienst betreft, was het prijsmodel in het begin een echt probleem. Uit vrees voor de concurrentie en de min of meer prominente rolmodellen in Engels- en Duitstalige landen, koos ik in het begin voor een forfaitair model. In die tijd konden klanten een onbeperkt aantal "tickets" bestellen voor een vast maandelijks bedrag.

Maar zelfs na verschillende aanpassingen van de prijzen en het maximumaantal tickets, leidde dit tot diverse problemen. Ten eerste is dit model inherent oneerlijk: sommige klanten betaalden hetzelfde voor één of twee kleine dingen per maand als anderen betaalden voor vele, veel grotere taken. Waar trek je de grens tussen een "ticket" en een grotere klus? Ten tweede is de vaste prijs een duidelijke toetredingsdrempel voor een potentiële nieuwe klant, die zich afvraagt: "Is dit het wel waard voor mij? Kan ik hier zelfs voordeel uit halen?". En last but not least zag ik geen oplossing om mijn teamleden op deze basis eerlijk en op basis van inzet te betalen.

Na een paar maanden ben ik overgestapt op facturering per uur voor WordPress ondersteuning. Op die manier betaalt elke klant precies voor de hoeveelheid werk die zijn taken vereisen. Ik was aanvankelijk erg bang voor de reacties op deze stap - maar het was absoluut het juiste om te doen. Onze klanten hebben volledige controle over de kosten. Zo kunnen zij bijvoorbeeld limieten instellen en de geregistreerde inspanning op elk moment bekijken. En we zijn niet langer beperkt tot "kleine dingen", maar kunnen klussen van elke omvang aannemen - van back-up setup tot plugin maatwerk. Dit is eerlijk en doelgericht voor alle betrokken partijen.

Van solopreneur tot schaalvergroter WordPress -Buisness

Zoals de meeste solopreneurs, deed ik in het begin alles helemaal alleen. Pas in mei 2016 haalde ik Niko aan boord als mijn eerste teamlid, en iets later kwam Kjell erbij. Dit gaf me de ruimte die ik nodig had om te werken aan de online cursus en andere WordPress projecten. Bovendien kunnen we ideeën uitwisselen over lastige taken en om beurten vakanties houden. Dus ik hoef niet meer elke dag alleen beschikbaar te zijn.

WordPress -Support: Het HootProof team
Het HootProof team vandaag. Nog maar een jaar geleden regelde Michelle in haar eentje WordPress steun.

Om ons in het team te organiseren, ben ik al lang op zoek naar een geschikte software. Tot vandaag, heb ik er nog geen gevonden die aan alle eisen voldoet. Daarom gebruiken wij een aantal min of meer goed geïntegreerde instrumenten:

 • HelpScout voor het ontvangen en verwerken van support tickets
 • Oogst voor tijdsregistratie in het team en weergave via API in WordPress
 • De WordPress Plugin User Frontend Pro voor registratie en gebruikersprofiel
 • De WordPress Plugin Sprout Help Desk voor integratie met HelpScout
 • een kleine zelfgeschreven Plugin om de integratie met HelpScout te verbeteren en de opgenomen tijd in het klantenprofiel weer te geven

Over het geheel genomen heeft de schaalvergroting tot nu toe heel goed gewerkt - mijn team doet geweldig werk en we vullen elkaar goed aan met onze verschillende vaardigheden en ervaringen. En dat is precies het belangrijkste inzicht voor schaalvergroting: zoek mensen met wie je goed kunt samenwerken en (misschien nog belangrijker) die je eigen vaardigheden aanvullen. Op die manier creëert u een krachtiger team en versterkt u de mogelijkheden van uw bedrijf.

Waar staat het bedrijf vandaag?

Ik ga eerlijk en open zijn over de cijfers hier. Sinds juni 2016 heb ik de groei van HootProof echter verwaarloosd, door nauwelijks inhoud te produceren en geen andere marketingstrategieën na te streven. Als gevolg daarvan groeit de ondersteunende dienst langzaam door verwijzingen en de huidige online aanwezigheid. Ik denk dat het veel sneller zou kunnen groeien als ik meer aandacht zou besteden aan sociale media, nieuwe blogartikelen, en gerichte reclame.

In de laatste 6 maanden heeft de WordPress steun gemiddeld ongeveer 3000€ per maand (netto) opgebracht. Een groot deel van de inkomsten besteed ik weer voor mijn team en ongeveer 100€ per maand voor de hierboven genoemde tools.

Dus wat maakt een succesvolle WordPress zaak?

De markt rond WordPress is enorm, maar wordt steeds concurrerender, nu ook in Duitssprekende landen. Helaas is halve kennis ook wijdverbreid en bieden veel freelancers hun diensten nog steeds tegen dumpprijzen aan. Bovendien ontwikkelen WordPress en het landschap eromheen zich snel - bijscholing en voortdurend, intensief werken met WordPress zijn van essentieel belang.

De kans hier is, naar mijn mening, om een goed gedefinieerde niche te vinden en daarin een onverslaanbare expert te worden. Wat dacht je van, bijvoorbeeld, een dienst voor WooCommerce setup. Want WooCommerce is een veelomvattend onderwerp met veel valkuilen en kansen. Met een schat aan ervaring en diepgaande kennis kunt u veel waarde creëren voor een doelgroep die bereid is te betalen.

Bovendien zou ik me altijd concentreren op kwaliteit in plaats van prijs. Ons uurtarief ligt bewust hoog, omdat wij klanten willen die hun WordPress project professioneel aanpakken en ons werk waarderen.

Om samen te vatten:

 • Kwaliteit komt op de eerste plaats - jezelf onderscheiden op prijs is volgens mij geen goede strategie in deze markt (eigenlijk in geen enkele digitale markt).
 • Professionaliteit - duidelijke, doelgerichte communicatie met uw klanten, professionele manier van werken met hoge kwaliteitsnormen.
 • Je moet op de hoogte blijven in deze snel veranderende wereld. Dit gebeurt bijna automatisch als je continu werkt met WordPress .

Conclusie: Een WordPress bedrijf kan zeer snel en met weinig moeite worden gestart. Maar schaalvergroting is natuurlijk een veel moeilijkere kwestie. Er moet rekening worden gehouden met kwaliteitsnormen en teamorganisatie.

Heb je vragen over je eigen WordPress bedrijf? We kijken uit naar uw commentaar!

Reacties op dit artikel

Laat een opmerking achter

Jouw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd. Verplichte velden zijn met een * gemarkeerd.