Hootproof: WordPress -Steun als bedrijfsmodel

Michelle Retzlaff Laatst bijgewerkt op 23.01.2020
7 Min.
WordPress Ondersteuning

Kwaliteit, flexibiliteit en professionaliteit. Dit zijn de drie belangrijkste kenmerken van een goed WordPress bedrijf, zegt Michelle Ratzlaffoprichter van HootProof. Een succesvol WordPress -ondernemer over het eeuwige conflict tussen gratis en betaald, prijsstelling en schaalbaarheid in WordPress -Zakelijk.

Naar WordPress de afgelopen jaren is er een enorme markt ontstaan. En niet alleen in de VS. Ontwikkeling, ondersteuning, hosting en winkels zijn slechts enkele van de veelbelovende bedrijfsonderdelen. Michelle, oprichter van HootProof en succesvol WordPress -ondernemer, heeft haar niche gevonden en vertelt in haar gastartikel over het belang van permanente educatie, kwaliteit van het werk en flexibiliteit. We RAIDBOXES werken al lang samen met Michelle, Niko en Kjell en bevelen HootProof aan bij klanten met speciale ondersteuningsbehoeften.

Ik ben Michelle, oprichter van HootProof. Na mijn studie informatica heb ik enkele jaren als softwareontwikkelaar gewerkt voordat ik medio 2015 mijn eigen bedrijf startte. Met mijn HootProof service bied ik een WordPress -ondersteuningsdienst voor soloprenners en kleine bedrijven. Mijn team en ik lossen problemen op met WordPress en de wijzigingsverzoeken uit te voeren. Dit betekent dat wij onze klanten bijvoorbeeld adviseren bij de keuze en installatie van Pluginsen Themes, het uitvoeren Themeen inpluggen van aanpassingen of het inrichten van ledengebieden. In deze post beschrijf ik mijn weg van een gratis blog naar een driemansteam.

In het begin was de blog: De start van HootProof

Ik ben de blog begonnen in mei 2015 en in september 2015 is de WordPress -steun in zijn huidige vorm. Hoewel ik HootProof duidelijk heb gedefinieerd als WordPress -Business, maar de exacte monetisatiestrategie was mij in het begin niet duidelijk. Ik begon met een geproduceerde dienst geëxperimenteerd (performance optimalisatie), begonnen met het ontwikkelen van een betaalde Pluginen natuurlijk ook gedacht aan klassieke infoproducten zoals e-boeken en online cursussen.

Er zijn drie gebieden waarop ik meer in detail wil ingaan, want ik heb er veel van geleerd:

 • Het eeuwige conflict tussen gratis en betaald
 • Prijsstelling in het WordPress bedrijfsleven
 • De schaling
WordPress -Support van HootProof: hoe het allemaal begon.
The HootProof Owl: Handelsmerk van Michelle's blog.

Gratis vs. oplaadbaar

Vooral met een nieuwe blog of een nieuwe WordPress -bedrijf met weinig bereik is het erg moeilijk om aandacht te krijgen op het net. Voor mij duurde het maanden totdat het blogverkeer merkbaar toenam, lezers reageerden en uiteindelijk had dit ook invloed op mijn service, namelijk de WordPress -ondersteuning. Directe reclamemaatregelen, zoals Facebook Ads of Google Adsense, werkten voor mij helemaal niet - waarschijnlijk omdat ze te direct op de verkoop gericht waren.

In de geest van de Bedankt Economie Ik heb geprobeerd om veel kennis en zelfs mijn service gratis aan te bieden. Er was altijd een mentale grens: ik wilde niet te veel van mijn kennis "gratis" weggeven en mogelijk mijn betaalde dienst overbodig maken.

Aan de andere kant wilde ik potentiële klanten absoluut de mogelijkheid geven om mijn dienst gratis en zonder risico's uit te proberen om zichzelf te overtuigen van de waarde ervan. Daarom werkte ik in het begin met gratis "testkaarten".

De ervaring heeft echter geleerd dat de meeste belanghebbenden in een van de twee categorieën vallen: Of ze proberen het testkaartje zo goed mogelijk te gebruiken, maar ze zijn niet echt geïnteresseerd om betalende klanten te worden - bijvoorbeeld omdat ze hun blog alleen als hobby runnen of ze werken er liever zelf aan. Aan de andere kant zijn er geïnteresseerden die er niet verder van overtuigd hoeven te zijn dat onze service voor hen juist goed is en die bereid zijn dienovereenkomstig te betalen. Deze groep bestaat uiteindelijk uit precies die klanten met wie ik wil werken en aan wie ik daadwerkelijk de best mogelijke service kan bieden.

WordPress -Steekproefprijzen van HootProof
Prijzen voor een uur WordPress ondersteuning met Hootproof. De uurtarieven maken een op kosten gebaseerde facturering mogelijk en bieden voordelen voor klanten en aanbieders.

Inhoudelijk is het nu ook vrij eenvoudig: de meeste gebruikers vinden de Blog en in de Kennisbasis veel nuttige tips en concrete aanwijzingen om typische problemen zelf op te kunnen lossen. Op Online cursus gaat in principe over vergelijkbare onderwerpen, maar veel diepgaander en meer gestructureerd dan gedetailleerde stapsgewijze instructies in blogvorm.

Als je niet je eigen tijd wilt investeren, maar de moeite en het risico liever geheel aan mij overlaat, kun je dan mijn team en mij direct in dienst nemen. Er is dus geen directe concurrentie tussen de verschillende niveaus van hulp en zelfhulp.

Het belangrijkste inzicht voor een WordPress bedrijf op dit punt is dan ook: Ontwerp uw aanbod zo dat gratis en betaalde porties niet worden gekannibaliseerd. Klinkt banaal, maar het vergt veel nadenken over welke diensten en informatie u eigenlijk gratis wilt aanbieden en hoeveel geld u daarvoor wilt vragen.

Het prijsmodel is een echte uitdaging, vooral voor de WordPress ondersteuning.

Wat de dienstverlening betreft, was het prijsmodel in het begin een reëel probleem. Uit angst voor de concurrentie en de min of meer prominente rolmodellen in de Engels- en Duitstalige wereld heb ik besloten om te beginnen met een flat rate model. Op dat moment konden klanten dus een onbeperkt aantal "tickets" bestellen voor een vast maandbedrag.

Maar zelfs na een aantal aanpassingen van de prijzen en het maximum aantal tickets leidde dit tot verschillende problemen. Ten eerste is dit model van nature oneerlijk: sommige klanten betalen hetzelfde voor een of twee kleine dingen per maand, terwijl andere klanten voor veel, veel uitgebreidere taken betalen. Waar trek je de grens tussen een "ticket" en een grotere bestelling? Aan de andere kant is de vaste prijs een duidelijke instapdrempel voor een potentiële nieuwe klant die zich afvraagt "Is dit voor mij wel de moeite waard? Kan ik daar zelfs van profiteren? En last but not least zag ik geen oplossing om mijn teamleden op deze basis eerlijk en in overeenstemming met hun uitgaven te betalen.

Dus na een paar maanden WordPress ondersteuning ben ik overgestapt op facturering per uur. Dit betekent dat elke klant precies de inspanning betaalt die nodig is voor zijn taken. Ik was aanvankelijk erg bang voor de reacties op deze stap - maar het was zeker de juiste. Onze klanten hebben volledige kostenbeheersing. Zo kunnen ze bijvoorbeeld op elk moment grenzen stellen en de geregistreerde uitgaven bekijken. En we zijn niet langer beperkt tot "trivialiteiten", maar we kunnen jobs van elke grootte accepteren - van backup setup tot plug-in aanpassing. Dit is eerlijk en doelgericht voor alle betrokken partijen.

Van solo preneur tot schaalvergroting van het WordPress bedrijf

Zoals de meeste solo-preneurs heb ik in het begin alles alleen gedaan. Pas in mei 2016 bracht ik Niko aan boord als eerste teamlid en iets later kwam Kjell erbij. Dit gaf me de nodige ruimte om te werken aan de online cursus en andere WordPress projecten. Het geeft ons ook de kans om ideeën uit te wisselen over lastige taken en deze af te wisselen met vakanties. Dus ik hoef niet elke dag alleen beschikbaar te zijn.

WordPress -Support: Het team van HootProof
Het HootProof team vandaag. Nog maar een jaar geleden deed Michelle de WordPress ondersteuning in haar eentje.

Om ons als team te organiseren ben ik al lang op zoek naar een geschikte software. Tot nu toe heb ik er geen gevonden die aan alle eisen voldoet. Daarom gebruiken we een aantal min of meer goed geïntegreerde tools:

 • HelpScout voor de ontvangst en verwerking van support tickets
 • Oogst voor tijdregistratie in het team en weergave via API in WordPress
 • De WordPress Plugin Gebruiker Frontend Pro voor registratie en gebruikersprofiel
 • De WordPress Plugin Spruitjes helpdesk voor integratie met HelpScout
 • een kleine zelfgeschreven Pluginversie om de integratie met HelpScout te verbeteren en de geregistreerde tijd in het klantprofiel weer te geven.

Over het geheel genomen heeft de schaalvergroting tot nu toe erg goed gewerkt - mijn team doet het geweldig en we vullen elkaar goed aan met onze verschillende vaardigheden en ervaring. En dit is precies het centrale inzicht voor de schaalvergroting: het vinden van mensen waarmee je enerzijds goed kunt samenwerken (misschien nog wel belangrijker) en anderzijds die een aanvulling vormen op je eigen capaciteiten. Zo creëert u een krachtiger team en vergroot u de mogelijkheden van uw bedrijf.

Waar is het bedrijf vandaag de dag?

Ik ga de cijfers hier op tafel leggen, eerlijk en openlijk. Sinds juni 2016 heb ik echter de groei van HootProof verwaarloosd, heb ik zeer weinig inhoud geproduceerd en heb ik geen andere marketingstrategieën gevolgd. Als gevolg daarvan groeit de ondersteunende dienst langzaam door aanbevelingen en de huidige online aanwezigheid. Ik ben ervan overtuigd dat het veel sneller zou kunnen groeien als ik meer aandacht zou besteden aan sociale media, nieuwe blogartikelen en gerichte reclame.

In de afgelopen 6 maanden heeft de WordPress steun gemiddeld ongeveer 3000€ per maand (netto) opgeleverd. Ik geef een groot deel van deze inkomsten uit aan mijn team en ongeveer 100€ per maand voor de bovengenoemde instrumenten.

Dus wat maakt een succesvol WordPress bedrijf?

De markt rond WordPress is enorm, maar wordt steeds meer betwist, nu ook in de Duitstalige wereld. Helaas is ook de halfkennis wijdverbreid en bieden veel freelancers nog steeds hun diensten aan tegen dumpprijzen. Bovendien WordPress en het landschap eromheen ontwikkelt zich in een razend tempo - bijscholing en continu, intensief werk met WordPress zijn onmisbaar.

Naar mijn mening ligt de kans hier in het vinden van een goed gedefinieerde niche en het worden van een onverslaanbare expert in het. Wat dacht u bijvoorbeeld van een Productized Service voor WooCommerce-Establishment. Omdat WooCommerce is een veelomvattend onderwerp met veel valkuilen en mogelijkheden. Met een schat aan ervaring en diepgaande kennis kunt u veel waarde creëren voor een doelgroep die bereid is te betalen.

Daarnaast zou ik me altijd richten op de kwaliteit in plaats van op de prijs. Ons uurtarief is bewust hoog ingesteld, omdat we klanten willen die hun WordPress project professioneel benaderen en ons werk waarderen.

Kortom:

 • Kwaliteit komt op de eerste plaats - naar mijn mening is het differentiëren door middel van prijs geen goede strategie in deze markt (eigenlijk in geen enkele digitale markt).
 • Professionaliteit - duidelijke, doelgerichte communicatie met uw klanten, professionele werkmethoden met hoge kwaliteitsnormen.
 • Je moet op de hoogte blijven in deze snel veranderende wereld. Dit gebeurt bijna automatisch als je continu WordPress werkt.

Conclusie: Een WordPress bedrijf kan zeer snel en met weinig moeite worden opgestart. Maar schaalvergroting is natuurlijk veel moeilijker. Er moet rekening worden gehouden met de kwaliteitsnormen en de organisatie van het team.

Heeft u vragen over uw eigen WordPress bedrijf? We kijken uit naar uw commentaar!

Commentaar op dit artikel

Schrijf een opmerking

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn met * gemarkeerd.