Att bli en digital nomad - vad som fungerar var som helst betyder egentligen

Michael Hörnlimann Senast uppdaterad den 22 oktober 2020
8 Min.
Att bli en digital nomad - att arbeta på ett icke-oberoende sätt
Senast uppdaterad den 22 oktober 2020

Det hela började med en händelse i hans Facebook tidslinje. På den tiden, Michael Hörnlimann ett annat jobb i en schweizisk webbbyrå. Idag arbetar han helt oberoende av plats. I en intervju avslöjade Michael för oss fördelarna och hindren för detta sätt att arbeta och vilken typ av liv du behöver som en "digital nomad".

#1 Hur kom du att arbeta oberoende av platsen?

Det hela började med en mycket inspirerande föreläsning av Nick Martin ("6 års världsresa, den coolaste klyftan i CV:t") i slutet av 2016. På den tiden hade jag arbetat för en webbyrå nära Zürich i mer än 2 år. På morgonen var jag ofta den första på kontoret och på kvällen den sista att gå hem. Så jag tänkte innan föreläsningen att jag ville ändra något. Men jag var inte säker på vad.

Slutligen, av en slump, jag hittade ett evenemang på Facebook (när jag fortfarande var aktiv) i min tidslinje och ovanför en väns antydan om att hon var "intresserad" av att delta. Den berömda "kanske" - varken att antingen avbryta eller att avbryta. Jag deltog i evenemanget, men jag såg dem inte där. Detta var en av de bästa föreläsningar jag någonsin har deltagit! Min rumskompis sa för några dagar sedan att jag var mycket entusiastisk över det den kvällen efter föreläsningen och ville genomföra detta för mig, dvs att kombinera resor och arbete.

För mig var detta startsignalen för mer frihet, en högre livskvalitet och nyckeln till min tid och vad jag använder den till.

Jag visste inte den här möjligheten förut. Det skulle aldrig ha fallit mig in att överväga en sådan sak och att göra ett fast kontorsjobb på ett café, coworking utrymme eller hemifrån. Min uppfattning om arbetslivet var därför mycket klassisk fram till denna föreläsning och det var aldrig en fråga att inte arbeta på ett kontor med samma arbetskamrater från måndag till fredag. Men vem skiljer fortfarande strikt arbete och privatliv idag? Jag känner ingen.

#2 Vilka är de största fördelarna med att leva som en digital nomad för dig?

Definitivt möjligheten att arbeta oavsett plats eller tid. Till exempel är jag den mest produktiva på morgonen, på eftermiddagen och mindre på kvällen. Så om vädret är bra, jag arbetar på morgonen och tillbringa resten av dagen utanför i naturen. Flexibiliteten är enorm, liksom livskvaliteten.

Kort sagt, jag kan dela upp dagen från AZ själv, ibland också arbeta på helgerna och för det ibland i mitten av veckan ibland inte.

#3 Hur hittar du lämpligt boende och vad är du uppmärksam på?

Naturligtvis är det viktigt att det har Wi-Fi där själv, helt klart. Jag gillar också när det finns en slags gemenskap känsla, dvs när jag bor med andra människor som också arbetar självständigt från platsen. Detta är vad de flesta coliving företag redan erbjuder. Men om detta inte är platsen, jag brukar gå ut på Airbnb eller vandrarhem, den senare är mer användbar för kortare vistelser. Annars kommer det snabbt att bli dyrt och förhållandet mellan pris och prestanda kommer inte längre att passa mig.

michael hoernlimann digital nomad

#4 Och var ser du de största nackdelarna och hindren?

För mig personligen är ensamhet den största nackdelen. Hela min miljö fungerar regelbundet och har gratis helger och helgdagar. Hittills har jag bara kunnat träffa ett fåtal människor som är så flexibla med sitt arbete som jag är. Då är mötena oftast ganska ytliga. Även om de grundläggande idéerna är liknande, dras andra sedan tillbaka till olika riktningar, så att goda vänskapsband inte är lätta att inse. Här är den verkliga kontakten viktigare för mig, men ur arbetssynpunkt förlitar jag mig helt på e-post, som vanligtvis gör personliga möten överflödiga.

En annan punkt som är mer relaterad till företag är kunder som tänker mer konventionellt. Så jag har haft det två gånger tidigare att anledningen till att inte arbeta med mig var att jag inte kan nås via telefon och att inga fysiska möten är möjliga när jag reser. Jag accepterar detta utan att fråga längre, eftersom det finns nästan lika många webbdesigners som sand vid havet.

Vad är också en stor utmaning för mig är videosamtal när jag är utomlands. Nyckelord: tidszon. Beroende på land, särskilt Nya Zeeland, är ett sådant datum för ett samtal ganska svårt att spåra om det finns en 12-timmars tidsskillnad till Tyskland / Schweiz. Lyckligtvis händer detta inte alltför ofta att jag har live video samtal med kunder, eftersom jag försöker kommunicera så bra och korrekt som möjligt i min skriftliga kommunikation. Detta förhindrar missförstånd och eliminerar vanligtvis videosamtal. Dessutom är videosamtal vanligtvis längre än e-post och antingen i eller den andra personen är snabb att avvika från ämnet.

#5 Vad tycker du om termerna "digital nomad" eller "digital nomad"?

Ur marknadsföringssynpunkt behöver den naturligtvis en term, helt klart. Jag kan bara inte riktigt identifiera sig med det, eftersom en digital nomad skulle behöva vara på resande fot hela tiden. Det är jag inte.

Rätt nomader i Mongoliet har sin hjord av djur och lever mycket blygsamt i en jurta. De färdas också mycket långsamt. Av de digitala nomader jag känner personligen, de flesta lever över standarden och även resa ganska snabbt, dvs spendera mindre än 4 veckor i samma land. Av dessa skäl föredrar jag helt enkelt att använda termen "oberoende av plats".

#6 Vilka länder har du gillat bäst för arbete oavsett plats och varför?

Bolivia och Portugal. Den förra eftersom jag bodde där i en grupp på 12 personer i en coliving i bergen. Mitt i naturen på ca 3.300 meter över havet i en mycket lugn miljö. Det var lätt att jogga eller vandra, vilket jag gillade väldigt mycket.

När det gäller Portugal tycker jag mycket om kustregionen. Även där naturen är hisnande och jag kunde bada i havet på morgonen före jobbet, vilket är en bra start på dagen.

#7 Om jag vill bli en digital nomad i tid, vad ska jag tänka på?

Min rekommendation är: Långsam och Börja i små steg. De större stegen följer sedan som för sig själva. Så om någon fortfarande arbetar klassiskt och heltid på kontoret, kan det finnas möjlighet till ett hemmakontor. Därifrån kan jag fundera vidare på om jag ens skulle vilja gå till det lokala caféet eller biblioteket för att arbeta. Beroende på om du gillar det ganska tyst eller mer livlig när du arbetar, som i ett café. Dessutom är det naturligtvis också mycket beroende av arbetsgivaren (förutsatt att du inte är egenföretagare) i vilken utsträckning det är möjligt att arbeta för företaget i en annan stad eller till och med utomlands.

Att vara en digital nomad Pengar det är oftast inte nödvändigt att uppfinna hjulet på nytt. Klassiska exempel är grafiker, sociala medier, marknadsföring eller webbdesign. I grund och botten, från min synvinkel finns det potential överallt där det inte finns några regelbundna möten och arbetet kan göras främst med den bärbara datorn.

A finansiell buffert Naturligtvis är det alltid en fördel. Till exempel hade jag sparat runt 10.000 euro innan jag blev egenföretagare heltid. Dessutom hade jag en 6-månaders övergångsperiod innan, dvs 60% anställning på webbyrån med fast inkomst och samtidigt jag inrättat min enskild firma verksamhet. Detta är bra för början, eftersom du vanligtvis inte kan vara lönsam från dag 1 och administrativa saker måste göras.

Om jag har en Plats att arbeta Jag ser till att det finns en pålitlig och (mer eller mindre) snabb internetuppkoppling. Det är också viktigt för mig att det finns ett shoppingområde för livsmedel i närheten av fastigheten. I själva boendet vill jag kunna tvätta kläder, för om sådana saker inte finns tillgängliga äter det upp den tid jag hellre vill investera någon annanstans. Pluspoängen är att antingen tyska eller engelska talas på denna plats, eftersom detta gör det möjligt för mig personligen att ha en djupgående konversation utan problem. Enligt min mening är detta mycket värdefullt, särskilt utomlands, där jag ofta upplever att jag har småprat med främlingar eller att de sedan helt enkelt tilltalar mig och därmed oftast skapar ett bra samtal. Detta är något svårare på andra språk.

En permanent uppehållstillstånd är därför inte nödvändigt, men du kan naturligtvis också börja med en permanent bostad. För mig innebär att arbeta oavsett plats att alla ska hitta den bästa formen för sig själva. Det finns inga fasta specifikationer eller mönster som måste följas och alla kan ställa upp som det passar bäst.

Kanske vissa människor kommer att fråga sig: "Hur fortsätter jag att få min post?" Det är en bra fråga, men det finns också ett enkelt svar.

Jag utnyttjar erbjudandet om Swiss Post, Skanna bokstäver Att lämna. Så när ett nytt brev kommer till mig, kommer det att skannas för mig och jag kommer att få ett e-postmeddelande. Då kan jag besluta på grundval av kuvertet om jag vill ha brevet skannas för att se innehållet eller få det förstört direkt. Deutsche Posts erbjudande heter E-POST, se här.

Förutom posten använder jag följande andra Verktyg, vilket gör det lättare för mig att arbeta oberoende av platsen:

  1. NordVPN (på andra sätt)för att skydda min integritet, att vara på webben på ett säkert sätt och till exempel för att få tillgång till kundprojekt i offentliga Wi-Fi (flygplats, etc.) eller ens att utföra e-banktransaktioner.
  2. Slack att arbeta med andra nomader, den lokala WordPress samhället samt med RAIDBOXES att kommunicera.
  3. ProtonMail (på posten)för att skicka krypterade e-postmeddelanden med min egen domän. Enligt min mening är det bästa alternativet till Gmail eftersom användaren inte vet om kryptering och processen sker i bakgrunden.
  4. Tresorit (tresorit)för att lagra mina kunddata säkert och krypterat i molnet. Jag använder detta för att hantera mina erbjudanden, fakturor, hantera redovisning och göra säkerhetskopior.
  5. appear.inför att enkelt kunna ringa videosamtal via webbläsaren.
  6. PDF-expertför att redigera och signera PDF-filer digitalt. Detta har redan sparat mig vägen till posten när det är gjort, eftersom den digitala signaturen var tillräcklig.
  7. 1Ord som lösenordshanterare. Å ena sidan är det mycket lätt att använda komplicerade lösenord och å andra sidan sparar tid när du loggar in på alla plattformar och webbplatser i webbläsaren.

#8 Har livet som digital nomad förändrat dig och i så fall hur?

Oh yeah, definitivt! Jag har blivit mycket mer öppen och jag närmar mig folk oblygt. De resulterande samtalen är i de flesta fall berikande, vilket jag inte hade modet för tidigare. Jag har också blivit mer lojal, särskilt när det gäller andra kulturer, eftersom denna livsstil tillåter mig att lära känna dem autentiskt och under en längre tid.

#9 Kan du någonsin tänka dig att återvända till fasta strukturer (lokala och professionella)?

Inte just nu, nej. Jag gillar att jämföra det med 1: a klass tågresor. Om du gör detta, är du mycket ovilliga att gå tillbaka. För mig uppväger fördelarna klart fördelarna, vilket är anledningen till att jag inte antar någon förändring. Det är därför jag inte kan säga hur jag föreställer mig mitt liv på fem år. Men min förhoppning är att vara i fasta händer och hitta någon som delar min passion för denna frihet och flexibilitet. När allt kommer om året är delad lycka dubbel lycka.

Michael Hoernlimann
linje infobox blå

Kära Michael, vi tackar er för den intressanta intervjun och dina ärliga svar och säga adjö till Schweiz med en hälsning. Om du fortfarande har frågor om arbete oberoende av platsen, lämna gärna en kommentar!

Bilder: Michael Hörnlimann

Michael Hörnlimann , född 1991 i Zürich, älskar naturen samt god mat. Sedan april 2018 har han arbetat uteslutande självständigt och skapat WordPress webbplatser på uppdrag av kunden. Sedan dess har han kombinerat arbetet med sin stora passion, reser till främmande länder och kulturer. Han bor och arbetar oberoende av platsen, ibland i bergen, ibland vid havet.

Liknande artiklar

Kommentarer om den här artikeln

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är * Markerade.