Att bli en digital nomad - vad arbete någonstans egentligen betyder

Att bli en digital nomad - vad arbete någonstans egentligen betyder

Allt började med en händelse på hans Facebook-tidslinje. Vid den tiden hade Michael Hörnlimann fortfarande ett jobb på en schweizisk webbyrå. Idag arbetar han helt oberoende av plats. I en intervju berättade Michael om fördelarna och hindren med detta sätt att arbeta och vad du behöver för ett liv som "digital nomad".

#1 Hur kom det sig att du började arbeta på distans?

Det hela började faktiskt med ett mycket inspirerande föredrag av Nick Martin ("6 years of travelling the world, the coolest gap in your CV") i slutet av 2016. Då hade jag redan arbetat för en webbyrå nära Zürich i mer än två år. Jag var ofta den första på kontoret på morgonen och den sista som gick hem på kvällen. Så redan före föreläsningen insåg jag att jag ville göra en förändring. Men jag hade ännu inte kommit på exakt vad.

Slutligen, av en slump, hittade jag ett evenemang på Facebook (när jag fortfarande var aktiv) i min tidslinje och ovanför en väns antydan om att hon var "intresserad" av att delta. Det berömda "kanske" - varken för att ställa in eller ställa in. Jag deltog i evenemanget, men jag såg dem inte där. Detta var en av de bästa föreläsningarna jag någonsin har deltagit i! Min rumskamrat sa för några dagar sedan att jag var mycket entusiastisk över det den kvällen efter föreläsningen och ville genomföra detta för mig, det vill säga att kombinera resor och arbete.

För mig var detta startsignalen för mer frihet, högre livskvalitet och nyckeln till min tid och vad jag använder den till.

Logiskt sett var jag helt omedveten om denna möjlighet tidigare. Det skulle aldrig ha fallit mig in att överväga något sådant och att göra ett fast kontorsjobb på ett café, coworking space eller hemifrån. Fram till denna föreläsning var min uppfattning om arbetslivet därför mycket traditionell och det var aldrig ett problem att inte arbeta på ett kontor med samma kollegor från måndag till fredag. Men vem skiljer fortfarande strikt på sitt yrkesliv och sitt privatliv idag? Jag känner inte till någon.

#2 Vilka är de största fördelarna med att leva som digital nomad för dig?

Definitivt möjligheten att arbeta oavsett plats eller tid. Jag är till exempel den mest produktiva på morgonen, på eftermiddagen och mindre på kvällen. Så om vädret är bra, arbetar jag på morgonen och tillbringar resten av dagen ute i naturen. Flexibiliteten är enorm, liksom livskvaliteten.

Kort sagt, jag kan själv organisera min dag från A till Ö, ibland arbeta på helgen och ibland inte arbeta mitt i veckan.

#3 Hur hittar du lämpliga boenden och vad uppmärksammar du?

Självklart är det viktigt att det finns Wi-Fi. Jag gillar också när det finns en slags känsla av delad lägenhet, dvs. när jag bor med andra människor som också arbetar från var som helst. De flesta coliving-företag erbjuder redan detta idag. Men om detta inte finns tillgängligt på ett ställe brukar jag byta till Airbnb eller vandrarhem, även om de senare är mer användbara för korta vistelser. Annars blir det snabbt dyrt och förhållandet mellan pris och prestanda är inte längre rätt för mig.

michael hoernlimann digital nomad

#4 Och var ser du de största nackdelarna och hindren?

För mig personligen är ensamhet den största nackdelen. Hela min miljö arbetar regelbundet och har gratis helger och helgdagar. Hittills har jag bara kunnat träffa väldigt få människor som är så flexibla med sitt arbete som jag. Då är mötena vanligtvis ganska ytliga. Även om de grundläggande idéerna är lika, dras andra sedan tillbaka till olika riktningar, så att goda vänskaper inte är lätta att förverkliga. Här är den verkliga kontakten viktigare för mig, men ur arbetssynpunkt förlitar jag mig helt på e-post, vilket vanligtvis gör personliga möten överflödiga.

En annan punkt som är mer relaterad till företag är kunder som tänker mer konventionellt. Så jag har haft det två gånger tidigare att anledningen till att jag inte arbetar med mig var att jag inte kan nås via telefon och att inga fysiska möten är möjliga när jag reser. Jag accepterar detta utan att fråga längre, eftersom det finns nästan lika många webbdesigners som sand vid havet.

En annan stor utmaning för mig är videosamtal när jag är utomlands. Nyckelord: tidszon. Beroende på land, särskilt Nya Zeeland, kan det vara ganska svårt att organisera ett sådant samtal om det finns en tidsskillnad på 12 timmar till Tyskland/Schweiz. Lyckligtvis är det inte alltför ofta som jag har livevideosamtal med kunder, eftersom jag försöker kommunicera så bra och exakt som möjligt i min skriftliga kommunikation. Detta förhindrar missförstånd och gör vanligtvis videosamtal onödiga. Dessutom är videosamtal vanligtvis längre än e-postmeddelanden och antingen jag eller den andra personen tenderar att snabbt avvika från ämnet.

#5 Vad tycker du om termerna "digital nomad" eller "digital nomad"?

Ur marknadsföringssynpunkt behöver det naturligtvis en term. Jag kan bara inte riktigt identifiera mig med det, eftersom en digital nomad måste vara ständigt på resande fot. Det är inte jag.

De riktiga nomaderna i Mongoliet har sin hjord av djur och lever mycket anspråkslöst i en jurta. De reser också mycket långsamt. Av de digitala nomader som jag känner personligen lever de flesta över standard och reser också ganska snabbt, dvs. tillbringar mindre än 4 veckor i samma land. Av dessa skäl föredrar jag helt enkelt att använda termen "platsoberoende".

#6 Vilka länder har du gillat bäst för arbete oavsett plats och varför?

Bolivia och Portugal. Den förstnämnda för att jag bodde där i en grupp på 12 personer i en coliving i bergen. Mitt i naturen på ca 3 300 meter över havet i en mycket lugn miljö. Det var lätt att jogga eller vandra, vilket jag gillade väldigt mycket.

När det gäller Portugal tycker jag mycket om kustregionen. Även där är naturen hisnande och jag kunde bada i havet på morgonen före jobbet, vilket är en bra start på dagen.

#7 Om jag vill bli en digital nomad i tid, vad ska jag tänka på?

Min rekommendation är att börja långsamt och i små steg. De större stegen kommer sedan att följa som av sig själva. Så om någon fortfarande arbetar heltid på kontoret på det traditionella sättet, kanske det finns möjlighet att arbeta hemifrån. Därifrån kan jag sedan fundera på att gå till det lokala kaféet eller biblioteket för att arbeta. Beroende på om du föredrar en lugn plats att arbeta på eller något mer livligt, som ett café. I vilken utsträckning det är möjligt att arbeta för företaget i en annan stad eller till och med utomlands beror naturligtvis också på arbetsgivaren (förutsatt att du inte är egenföretagare).

"*" visar obligatoriska fält

Jag vill prenumerera på nyhetsbrevet för att få information om nya bloggartiklar, e-böcker, funktioner och nyheter om WordPress. Jag kan återkalla mitt samtycke när som helst. Observera vår integritetspolicy.
Det här fältet är avsett för validering och bör inte ändras.

För att tjäna pengar som digital nomad är det oftast inte nödvändigt att uppfinna hjulet på nytt. Klassiska exempel är grafiska formgivare, sociala medier, marknadsföring eller webbdesign. Enligt min mening finns det potential överallt där det inte finns några regelbundna möten och arbetet huvudsakligen kan utföras på en bärbar dator.

Naturligtvis är det alltid en fördel att ha en ekonomisk buffert. Jag hade till exempel sparat ihop cirka 10 000 euro innan jag blev egenföretagare på heltid. Jag hade också en övergångsfas på 6 månader, dvs. en 60-procentig anställning på webbyrån med fast inkomst, och jag byggde upp min enskilda firma parallellt. Det är bra i början eftersom man vanligtvis inte kan vara lönsam från dag ett och administrativa saker måste tas om hand.

När jag väljer en arbetsplats ser jag till att det finns en pålitlig och (mer eller mindre) snabb internetuppkoppling. Det är också viktigt för mig att det finns en mataffär i närheten av boendet. Jag vill kunna tvätta kläder i själva boendet, för om dessa saker inte finns tillgängliga tar det upp tid som jag hellre skulle investera någon annanstans. En annan pluspunkt är att det talas antingen tyska eller engelska på denna plats, eftersom det gör det enkelt för mig personligen att ha en djupgående konversation. Enligt min mening är detta särskilt värdefullt utomlands, där jag ofta småpratar med främlingar eller de helt enkelt pratar med mig, vilket vanligtvis resulterar i en bra konversation. Detta är svårare på andra språk.

En fast bostadsort är därför inte nödvändig, men du kan naturligtvis också börja med en fast bostadsort. För mig innebär ett platsoberoende arbete därför också att var och en ska hitta den bästa formen för sig själv. Det finns inga fasta riktlinjer eller mönster som man måste följa, utan alla kan organisera sig på det sätt som passar dem bäst.

Kanske kommer vissa att fråga sig själva: "Hur fortsätter jag att få min post?" Det är en bra fråga, men det finns också ett enkelt svar.

Jag använder Swiss Posts tjänst för att få mina brev skannade. Så när ett nytt brev kommer till mig skannas det för mig och jag får ett meddelande via e-post. Jag kan sedan utifrån kuvertet bestämma om jag vill låta skanna brevet för att se innehållet eller låta förstöra det direkt. Den tjänst som Deutsche Post erbjuder kallas E-POST, se här.

Förutom postkontoret använder jag följande andra verktyg som gör det lättare för mig att arbeta var jag än befinner mig:

  1. NordVPN för att skydda min integritet, för att vara säker på webben och till exempel komma åt kundprojekt i offentliga WLAN (flygplatser etc.) eller till och med för att genomföra e-banktransaktioner.
  2. Slack för att kommunicera med andra nomader, den lokala WordPress-communityn och Raidboxes .
  3. ProtonMail för att kunna skicka krypterad e-post med min egen domän. Enligt min mening är detta det bästa alternativet till Gmail, eftersom användaren inte är medveten om krypteringen och processen sker i bakgrunden.
  4. Tresorit för att lagra mina kunddata säkert och krypterat i molnet. Jag använder det för att hantera mina offerter, fakturor, bokföring och säkerhetskopior.
  5. appear.in för att enkelt kunna ringa videosamtal via webbläsaren.
  6. PDF Expert för att kunna redigera och digitalt signera PDF-filer. Detta har redan gjort att jag inte behövt gå till postkontoret för vissa ärenden, eftersom den digitala signaturen var tillräcklig.
  7. 1Password som lösenordshanterare. Det gör det mycket enkelt att använda komplicerade lösenord och sparar tid varje gång du loggar in på en plattform eller webbplats i din webbläsare.

#8 Har livet som digital nomad förändrat dig och i så fall hur?

Åh ja, definitivt! Jag har blivit mycket öppnare och jag närmar mig folk obevekligt. De samtal som blir resultatet är i de flesta fall berikande, vilket jag inte hade modet för tidigare. Jag har också blivit mer lojal, särskilt när det gäller andra kulturer, eftersom denna livsstil gör det möjligt för mig att lära känna dem autentiskt och under en längre tid.

#9 Kan du någonsin föreställa dig att återvända till fasta strukturer (lokala och professionella)?

Inte just nu, nej. Jag gillar att jämföra det med 1: a klass tågresor. Om du gör det här, är du mycket motvillig att gå tillbaka. För mig uppväger fördelarna helt klart fördelarna, varför jag inte antar någon förändring. Det är därför jag inte kan säga hur jag föreställer mig mitt liv om fem år. Men min förhoppning är att vara i fasta händer och hitta någon som delar min passion för denna frihet och flexibilitet. När allt kommer runt är delad lycka dubbel lycka.

michael hoernlimann (olika betydelser)
linje infobox blå

Kära Michael, vi vill tacka dig för den intressanta intervjun och dina ärliga svar och säga farväl till dig i Schweiz. Om du har några frågor om distansarbete är du välkommen att lämna en kommentar!

Bilder: Michael Hörnlimann

Tyckte du om artikeln?

Med din recension hjälper du oss att förbättra vårt innehåll ytterligare.

Skriva en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade med *.