Bli en digital nomad - arbeta på ett icke-oberoende sätt

Att bli en digital nomad - vad arbete någonstans egentligen betyder

Allt började med en händelse på hans Facebook-tidslinje. Vid den tiden hade Michael Hörnlimann fortfarande ett jobb på en schweizisk webbyrå. Idag arbetar han helt oberoende av plats. I en intervju berättade Michael om fördelarna och hindren med detta sätt att arbeta och vad du behöver för ett liv som "digital nomad".

#1 Hur kom du till jobbet oberoende av platsen?

Det hela började med en mycket inspirerande föreläsning av Nick Martin ("6 års världsresor, den coolaste klyftan i CV:t") i slutet av 2016. Vid den tiden hade jag arbetat för en webbbyrå nära Zürich i mer än 2 år. På morgonen var jag ofta den första på kontoret och på kvällen den sista som gick hem. Så jag trodde innan föreläsningen att jag ville ändra något. Men jag var inte säker på vad.

Slutligen, av en slump, hittade jag ett evenemang på Facebook (när jag fortfarande var aktiv) i min tidslinje och ovanför en väns antydan om att hon var "intresserad" av att delta. Det berömda "kanske" - varken för att ställa in eller ställa in. Jag deltog i evenemanget, men jag såg dem inte där. Detta var en av de bästa föreläsningarna jag någonsin har deltagit i! Min rumskamrat sa för några dagar sedan att jag var mycket entusiastisk över det den kvällen efter föreläsningen och ville genomföra detta för mig, det vill säga att kombinera resor och arbete.

För mig var detta startsignalen för mer frihet, högre livskvalitet och nyckeln till min tid och vad jag använder den till.

Jag kände inte till den här möjligheten förut. Det skulle aldrig ha slagit mig att överväga en sådan sak och att göra ett fast kontorsjobb på ett kafé, coworking space eller hemifrån. Min uppfattning om arbetsvärlden var därför mycket klassisk fram till denna föreläsning och det var aldrig en fråga att inte arbeta på ett kontor med samma arbetskamrater från måndag till fredag. Men vem separerar fortfarande arbete och privatliv idag? Jag känner ingen.

#2 Vilka är de största fördelarna med att leva som digital nomad för dig?

Definitivt möjligheten att arbeta oavsett plats eller tid. Jag är till exempel den mest produktiva på morgonen, på eftermiddagen och mindre på kvällen. Så om vädret är bra, arbetar jag på morgonen och tillbringar resten av dagen ute i naturen. Flexibiliteten är enorm, liksom livskvaliteten.

Kort sagt, jag kan dela dagen från A-Z själv, ibland också arbeta på helger och för det ibland i mitten av veckan ibland inte.

#3 Hur hittar du lämpliga boenden och vad uppmärksammar du?

Naturligtvis är det viktigt att det har Wi-Fi där själv, helt klart. Jag gillar också när det finns en slags samhällskänsla, det vill säga när jag bor med andra människor som också arbetar oberoende av platsen. Detta är vad de flesta coliving företag redan erbjuder. Men om detta inte är platsen brukar jag gå ut på Airbnb eller vandrarhem, den senare är mer användbar för korta vistelser. Annars blir det snabbt dyrt och förhållandet mellan pris och prestanda passar mig inte längre.

michael hoernlimann digital nomad

#4 Och var ser du de största nackdelarna och hindren?

För mig personligen är ensamhet den största nackdelen. Hela min miljö arbetar regelbundet och har gratis helger och helgdagar. Hittills har jag bara kunnat träffa väldigt få människor som är så flexibla med sitt arbete som jag. Då är mötena vanligtvis ganska ytliga. Även om de grundläggande idéerna är lika, dras andra sedan tillbaka till olika riktningar, så att goda vänskaper inte är lätta att förverkliga. Här är den verkliga kontakten viktigare för mig, men ur arbetssynpunkt förlitar jag mig helt på e-post, vilket vanligtvis gör personliga möten överflödiga.

En annan punkt som är mer relaterad till företag är kunder som tänker mer konventionellt. Så jag har haft det två gånger tidigare att anledningen till att jag inte arbetar med mig var att jag inte kan nås via telefon och att inga fysiska möten är möjliga när jag reser. Jag accepterar detta utan att fråga längre, eftersom det finns nästan lika många webbdesigners som sand vid havet.

Det som också är en stor utmaning för mig är videosamtal när jag är utomlands. Nyckelord: tidszon. Beroende på landet, särskilt Nya Zeeland, är ett sådant datum för ett samtal ganska svårt att spåra om det finns en 12-timmars tidsskillnad till Tyskland / Schweiz. Lyckligtvis händer detta inte så ofta att jag har live videosamtal med kunder, eftersom jag försöker kommunicera så bra och exakt som möjligt i min skriftliga kommunikation. Detta förhindrar missförstånd och eliminerar vanligtvis videosamtal. Dessutom är videosamtal vanligtvis längre än e-postmeddelanden och antingen i eller den andra personen är snabb att avvika från ämnet.

#5 Vad tycker du om termerna "digital nomad" eller "digital nomad"?

Ur marknadsföringssynpunkt behöver den naturligtvis en term, helt klart. Jag kan bara inte riktigt identifiera mig med det, för en digital nomad måste vara i rörelse hela tiden. Det är jag inte alls.

De rätta nomaderna i Mongoliet har sin djurmörd och lever mycket blygsamt i en jurta. De reser också mycket långsamt. Av de digitala nomader jag känner personligen lever de flesta över standarden och reser också ganska snabbt, det vill säga tillbringar mindre än 4 veckor i samma land. Av dessa skäl föredrar jag helt enkelt att använda termen "oberoende av plats".

#6 Vilka länder har du gillat bäst för arbete oavsett plats och varför?

Bolivia och Portugal. Den förstnämnda för att jag bodde där i en grupp på 12 personer i en coliving i bergen. Mitt i naturen på ca 3 300 meter över havet i en mycket lugn miljö. Det var lätt att jogga eller vandra, vilket jag gillade väldigt mycket.

När det gäller Portugal tycker jag mycket om kustregionen. Även där är naturen hisnande och jag kunde bada i havet på morgonen före jobbet, vilket är en bra start på dagen.

#7 Om jag vill bli en digital nomad i tid, vad ska jag tänka på?

Min rekommendation är att börja långsamt och i små steg. De större stegen följer sedan som om de var för sig själva. Så om någon fortfarande arbetar klassiskt och heltid på kontoret kan det finnas möjlighet till ett hemmakontor. Därifrån kan jag fundera vidare på om jag ens vill gå till det lokala caféet eller biblioteket för att arbeta. Beroende på om du gillar det ganska tyst eller mer livligt när du arbetar, som på ett kafé. Dessutom är det naturligtvis också mycket beroende av arbetsgivaren (förutsatt att du inte är egenföretagare) i vilken utsträckning det är möjligt att arbeta för företaget i en annan stad eller till och med utomlands.

För att tjäna pengar som en digital nomad är det vanligtvis inte nödvändigt att uppfinna hjulet på nytt. Klassiska exempel är grafiker, sociala medier, marknadsföring eller webbdesign. I grund och botten finns det ur min synvinkel potential överallt där det inte finns några regelbundna möten och arbetet kan huvudsakligen göras med den bärbara datorn.

Naturligtvis är det alltid en fördel att ha en ekonomisk buffert. Till exempel hade jag sparat cirka 10 000 euro innan jag blev egenföretagare på heltid. Dessutom hade jag en övergångsperiod på 6 månader tidigare, det vill säga 60% anställning på webbyrån med fast inkomst och samtidigt startade jag min enskild firmaverksamhet. Detta är bra för början, eftersom du vanligtvis inte kan vara lönsam från dag 1 och administrativa saker måste göras.

När jag väljer en arbetsplats ser jag till att det finns en pålitlig och (mer eller mindre) snabb Internetanslutning. Det är också viktigt för mig att det finns ett shoppingområde för matvaror nära fastigheten. I själva boendet vill jag kunna tvätta kläder, för om sådana saker inte finns tillgängliga äter det upp den tid jag hellre investerar någon annanstans. Pluspoängen är att antingen tyska eller engelska talas på denna plats, eftersom det är möjligt för mig personligen att ha ett djupgående samtal utan problem. Enligt min mening är detta mycket värdefullt, särskilt utomlands, där jag ofta upplever att jag har småprat med främlingar eller att de sedan helt enkelt tilltalar mig och därmed vanligtvis skapar ett bra samtal. Detta är något svårare på andra språk.

En permanent bostad är därför inte nödvändig, men du kan naturligtvis också börja med en permanent bostad. För mig innebär arbete oavsett plats att alla ska hitta den bästa formen för sig själva. Det finns inga fasta specifikationer eller mönster som måste följas och vem som helst kan ställa in det som det passar dem bäst.

Kanske kommer vissa att fråga sig själva: "Hur fortsätter jag att få min post?" Det är en bra fråga, men det finns också ett enkelt svar.

Jag utnyttjar erbjudandet från Swiss Post om att få mina brev skannade. Så när ett nytt brev anländer till mig kommer det att skannas efter mig och jag kommer att få ett e-postmeddelande. Då kan jag på grundval av kuvertet bestämma om jag vill få brevet skannat för att se innehållet eller få det förstört direkt. Deutsche Posts erbjudande kallas E-POST, se här.

Förutom posten använder jag följande andra verktyg, vilket gördet lättare för mig att arbeta varsom helst:

  1. NordVPNför att skydda min integritet, för att vara på webben på ett säkert sätt och till exempel för att få tillgång till kundprojekt i offentligt Wi-Fi (flygplats, etc.) eller till och med för att hantera e-banktransaktioner.
  2. Slakatt arbeta med andra nomader, det lokala WordPress-samhället samt med Raidboxes kommunicera.
  3. ProtonMail föratt skicka krypterade e-postmeddelanden med min egen domän. Enligt min mening är det bästa alternativet till Gmail att användaren inte vet om kryptering och processen sker i bakgrunden.
  4. Tresoritför att lagra mina kunddata säkert och krypterat i molnet. Jag använder detta för att hantera mina erbjudanden, fakturor, hantera redovisning och göra säkerhetskopior.
  5. appear.inenkelt kunnaringa videosamtal via webbläsaren.
  6. PDF-expertför att redigera och digitalt signera PDF-filer. Detta har redan sparat mig vägen till posten när det är klart, eftersom den digitala signaturen var tillräcklig.
  7. 1Password som lösenordshanterare. Å ena sidan är det mycket lätt att använda komplicerade lösenord och sparar å andra sidan tid när du loggar in på några plattformar och webbplatser i webbläsaren.

#8 Har livet som digital nomad förändrat dig och i så fall hur?

Åh ja, definitivt! Jag har blivit mycket öppnare och jag närmar mig folk obevekligt. De samtal som blir resultatet är i de flesta fall berikande, vilket jag inte hade modet för tidigare. Jag har också blivit mer lojal, särskilt när det gäller andra kulturer, eftersom denna livsstil gör det möjligt för mig att lära känna dem autentiskt och under en längre tid.

#9 Kan du någonsin föreställa dig att återvända till fasta strukturer (lokala och professionella)?

Inte just nu, nej. Jag gillar att jämföra det med 1: a klass tågresor. Om du gör det här, är du mycket motvillig att gå tillbaka. För mig uppväger fördelarna helt klart fördelarna, varför jag inte antar någon förändring. Det är därför jag inte kan säga hur jag föreställer mig mitt liv om fem år. Men min förhoppning är att vara i fasta händer och hitta någon som delar min passion för denna frihet och flexibilitet. När allt kommer runt är delad lycka dubbel lycka.

michael hoernlimann (olika betydelser)
linje infobox blå

Kära Michael, vi tackar dig för den intressanta intervjun och dina ärliga svar och säger adjö till Schweiz med en hälsning. Om du fortfarande har frågor om arbete oberoende av plats, vänligen lämna en kommentar!

Bilder: Michael Hörnlimann

Tyckte du om artikeln?

Med din recension hjälper du oss att förbättra vårt innehåll ytterligare.

Skriva en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade med *.