Tjäna pengar med bloggar: Vad det egentligen innebär att leva på en blogg

Daniela Sprung Uppdaterad den 22 oktober 2020
9 Min.
Tjäna pengar med bloggar
Senast uppdaterad den 22 oktober 2020

Tänk dig att du ansöker och ingen bjuder in dig. Det är därför jag bloggerabc (svenska) började - min blogg om att blogga. Ut ur arbetslösheten. Vad du behöver tänka på om du vill leva på din blogg.

År 2012 åkte jag till Schweiz för ett jobb inom marknadsföring på nätet. Som tur skulle ha det, hade mitt företag ett företag blogg. Det var som en gåva till mig. Eftersom jag har alltid älskat att läsa bloggar. Och så jag arbetade mig in i alla ämnen: Seo (SEO), skriva för webben, innehåll marknadsföring, Innehållshärdning och räckviddsstruktur. Jag etablerade blogger relationer i mitt företag och i samband med scenen. Jag älskade mitt arbete väldigt mycket. Men någon gång var det dags för en förändring och det gick tillbaka till Tyskland.

Välutbildade och med flera års erfarenhet utomlands, att hitta ett nytt jobb bör inte vara ett problem. Tänkte jag. Verkligheten var annorlunda. Mina ansökningar avbröts bara. När jag frågade varför jag inte var inbjuden till ett möte verkade ingen vilja svara mig ärligt. Förutom två kontakter: "Mrs Sprung, du var i Schweiz. Vi kommer inte att kunna betala dina löneförväntningar." Bumm, det satt!

Med coaching till framgång?

Intressant nog var dessa ansökningar där inga löneförväntningar krävdes i följebrevet. Istället för att prata med mig och namnge en budget, var jag redas ut rakt. Bara för att du trodde att jag visste vad jag ville tjäna. Det handlade inte om mina färdigheter och förmågor för jobben. Det gav mig mycket att tänka på. Jag bestämde mig för att skaffa hjälp.

Tips: Vill du också jobba som frilansare? Och kringgå de typiska misstagen av egenföretagande? Läs sedan vårt bidrag från Jan Tissler Av: Undvik Frilansfel.

En coach bör vända mina ansökningshandlingar från vänster till höger med mig. Under samarbetet kom från honom förslaget att starta en blogg. "Mrs Sprung, om du väljer en blogg, tänk på det väl. Bloggen följer inte med dig en gång under din ansökningsfas och kommer sedan att avbrytas. Tvärtom! Detta kommer att vara ditt visitkort på nätet."

bloggerabc (svenska) Daniela Sprung
Bloggen bloggerabc av Daniela

Jag sov några nätter över förslaget. Vi diskuterade också idén några gånger till. Men då mitt beslut var klart: Jag börjar blogga. Genom mitt tidigare arbete med en företagsblogg hade jag mycket kunskap och expertis. Utmaningen var att göra bloggen som ett separat varumärke Bygga.

Men hur fungerar det, bygga ett varumärke? Först och främst genom att bli en "expert" för ett ämne. Det innebär att du är intensivt involverad i detta och gör din kunskap offentlig. I mitt fall via bloggen. Jag kallar mig inte expert. Om jag är en expert kommer att avgöra andra. Men blogga är min passion. Det är därför jag brinner och det är därför jag skriver om det.

Regel nummer 1: Bränn för ditt tema

Tänk på det: Vilket ämne har du så mycket passion för att du kan berätta om det direkt när du väcks klockan 3 på natten? För mig är detta helt klart: blogga.

Jag ville skapa en blogg som skulle hjälpa andra att hitta all relevant information i ämnet. Utan att behöva beta hela nätet. Jag ville att folk skulle Daniela Sprung tänk på att blogga. Och när du bloggar Daniela Sprung .

Regel nummer 2: För att bli ett varumärke behöver du uthållighet

Min resulterande blogg bloggerabc (svenska) har alltid varit en viktig del av mina ansökningar sedan dess. Den sista meningen på mitt personliga brev löd: "Och om du vill veta mer om mig, sedan titta på min blogg bloggerabc. Eller besök mig på sociala medier."

Detta gjorde det möjligt för intresserade arbetsgivare att få en bild av mig. Samtidigt visade jag för det levande objektet att jag förstår något om SEO, redaktionellt skrivande, content management system, samhällshantering och sociala medier. Från och med då publicerade jag ett inlägg varje onsdag. Och jag kopplade till branschen. Resultatet: Efter 6 månader behövde jag inte leta efter ett jobb längre. Jag fick mitt första fasta jobb på ett start-up.

Tjäna pengar via bloggen

Mina uppgifter där ingår att bygga en blogg strategi och en blogg. Samtidigt fortsatte jag bloggerabc. Gradvis kom de första fria beställningarna: först skrivandet av bloggartiklar för företagsbloggar. Och sedan den första begäran från ett företag om jag kunde hjälpa dig att optimera sin blogg.

Tillsammans med min coach, som blev en vän och mentor på den tiden, förberedde jag minutiöst detta uppdrag. Responsen från kunden efter workshopen var mycket positiv. Från och med då hade jag "blod slickade". Det var precis vad jag ville göra. Och utan om och men. Detta följdes av ytterligare beställningar från andra företag. Samtidigt bloggade jag för företag och plattformar. På så sätt fortsatte jag att arbeta på bloggerabc, min kunskap och min vision om var jag vill gå med bloggen.

Regel nummer 3: Hitta din "varför"

Tänk på din "varför" och vad du vill uppnå. Varför vill du implementera bloggen? Varför denna fråga? Vad är ditt mål? Vad har du för publik?

När du har hittat din varför, kommer det att bli lättare för dig att hålla fast vid det. Och att bearbeta motgångar. Det driver dig och hjälper dig att förverkliga din vision. Utan din varför, blogga kommer att frustrera dig någon gång. Eftersom det kan ta lång tid att bygga upp en vanlig läsekrets. Just nu, eftersom bloggar har skjutit som svamp ur marken under de senaste tre till fyra år. Särskilt när det gäller livsstil, det finns många konkurrenter.

Min personliga "varför" var att jag ville hjälpa andra människor att hitta all relevant information om bloggar på en one-stop shop. Jag ville att läsarna inte längre skulle behöva skilja mellan bra och dåliga källor. Du bör hitta allt du behöver för att blogga på bloggerabc. Det var viktigt för mig att göra forska ämnet så enkelt som möjligt för människor.

Under tiden skriver jag inte bara Artiklar för tidskrifter som den i RAIDBOXES . Jag är också föreläsare för olika vidareutbildningsinstitut inom företagsbloggning och sociala medier. Jag föreläser om ämnena och organiserar två egna evenemangsformat: The Blog4Business Och det Företagens Blogg Barcamp. Andra idéer är redan på gång.

Företagens Blogg Barcamp
Corporate Blogg Barcamp

Jag tjänar mina pengar på den här mångfalden av aktiviteter. Affiliate Marknadsföring, dvs ta provision genom remisser, har jag inte använt hittills. Hittills har jag uteslutit denna väg. Men det kommer att förändras i framtiden. Eftersom jag använder många produkter, som jag vill rekommendera av absolut övertygelse.

Men du måste vara tydlig: Affiliate marknadsföring och partnerprogram är oftast bara värt med ett stort antal besökare eller läsare. Ofta är det bara cent tas av sådana rekommendationer på Amazon & Co. Naturligtvis finns det också affiliate-program med vilka höga summor är genomförbara. Men produkterna är också dyrare. Det är här kontantrika målgrupper som genererar intäkter är viktiga.

Tips: Du vill ha WordPress Hosting Av RAIDBOXES Rekommenderar? Tjäna upp till 1500€ för varje medling. Du är professionell för WordPress Eller WooCommerce ? Eller jobbar du på en byrå? Ta sedan en titt på vår FREE DEV -Partnerprogram Att.

Passiv inkomst är en myt

Att leva från att blogga är kontinuerligt arbete. Även Digitala nomader, som ibland är så pittoresk i bilder med bärbar dator på stranden i hängmattan, måste fungera hela tiden. Vissa, till exempel, hantera marknadsföring på nätet för andra. Eller så hanterar de utländska sociala medier-kanaler. Men naturligtvis måste de ge resultat, annars jobbet är borta.

Andra marknadsför sina egna produkter och tjänster, som de kan sälja till dig i annonser under sökordet "enkelt och snabbt tjäna pengar". Dessa är de svarta fåren i branschen. Faktum är att dessa produkter och tjänster först måste skapas, främjas, lanseras och ständigt behållas för att revidera dem. Och att sälja dem om och om igen.

Tips: Vad innebär det att arbeta som en digital nomad var som helst? Och vad ska du ta med dig? Läs vår Intervju med Michael Hörnlimann Av. Han har levt på detta sätt att arbeta i många år.

Vad jag vill säga är att ingen tjänar pengar utan att göra något åt det. Passiv inkomst är en myt. Ingen verklighet.

Att leva från att blogga är arbete.

I mitt fall arbetar jag mer än jag gjorde under min tid som anställd. När allt kommer omkring måste jag ta hand om allt själv: skriva artiklar för mina kunder och mig, utveckla seminarier, förbereda och följa samråd, redovisning, marknadsföring, förvärv, PR, etc. Jag är företagare och bär risken att inte kunna betala min hyra, mat och försäkring när som helst.

Bara med de texter jag inte tjänar tillräckligt. Detta beror på att textarbete ofta inte är väl betalt. Plattformar som content.de uppmuntrar företag att spendera lite på innehåll. Eftersom det finns författare som erbjuder artiklar för 2 cent per ord. Eller som arbetar av idealistiska skäl. Detsamma gäller föreläsningar.

Till exempel blev jag tillfrågad om jag skulle ge en föreläsning på 30 minuter. När jag frågade om lön, fick jag höra att det inte fanns någon budget. När allt kommer om skulle en kollega som redan hade lovat vara där gratis. Argumentet görs sedan att man kan visa sin expertis på dagen för föreläsningen. För att attrahera nya kunder och kontakter.

Jag anser att alla som bjuder in talare att starta ett evenemang måste betala för plats, catering, el och personal. Men högtalarna inte? När allt kommer omkring är det just därför besökare kommer. Här bör du inte bara visa dina förhandlingsförmåga, men också kunna genomdriva din avgift. Eller på annat sätt säga "nej" tydligt.

Eftersom intäkterna inte går till alla mina konton 1:1. Detta är inte en myt, det är en saga. Ungefär hälften går för skatten bortErgo jag måste tjäna så mycket att jag har netto nog för mig själv. Inte bara måste jag betala mina fasta kostnader, men jag måste också säkra mitt pensionssparande - och avsätta tillräckligt för dåliga tider. Eftersom du inte alltid har permanenta beställningar eller förutsägbara fast inkomst för de närmaste månaderna.

Daniela Sprung
Daniela på en av hennes föreläsningar. Foto: Anke Sundermeier

Min ärade kollega Jan Tißler från Ladda upp Magazine (även här tjock rekommendation) har artikeln Undvik typiska frilansfel Skrivet. Bland annat går han in på hur du ska beräkna dina timpriser. Och vilka ekonomiska risker lurar som frilansare.

En annan punkt är återhämtning. Jag har inte heller 30 dagars semester som jag kan ta att bara lämna allt stående och liggande. Jag har inte gjort "Gratis" i minst 3 år. Och jag vet att det inte är smart. Raster och vilotider är otroligt viktiga. Mitt problem är att jag har en helt ny ansvarskänsla för mitt företag. Och att jag knappt kan släppa taget. Även detta är en del av att vara företagare: att släppa taget, stänga av, tanka. Något jag måste jobba själv.

Tips: Alla gillar inte att arbeta hemifrån eller från ett coworking-utrymme. Vi har för dig fördelar & nackdelar med Fjärrarbete Sammanfattas. Med tips för vardagen på hemmakontoret.

Utan positionering fungerar ingenting

Jag är mycket fri i vad och när jag arbetar. Jag kan avgöra vem jag vill arbeta med och vilka projekt jag deltar i. Jag kan genomföra mina egna idéer. Utan att behöva få en release. Detta innebär också att jag sätter mina egna priser. Oberoende av kopieringsplattformar eller kollegor som säljer under värde. Men jag kan bara göra det om det är klart vad jag står för. Du måste veta vad din expertis är. Varför jobba med dig, inte andra?

Det är därför mitt tips är: Att bygga en positionering är A & O. Först när det är klart vilket erbjudande eller vilken tjänst du står för kommer du att lyckas. Om det är klart varför en kund ska köpa från dig och inte från din konkurrent, då är det mindre svårt att överleva på marknaden. Och det är pågående arbete.

Jag tror att jag lyckades med bloggerabc. Och jag är fortfarande ständigt utöka min expertis. Genom att förmedla mitt mervärde och låta andra människor delta i det. Vägen är lång, hård men också otroligt genial. Bara de jag lärde känna genom detta får oss att glömma svårigheterna. Jag lärde mig otroligt mycket. Det hade inte hänt mig annars. Och jag är långt ifrån klar.

Jag hoppas att jag kunde motbevisa alla berättelser om "lätt att tjäna pengar" medan blogga. Och ändå främja det här jobbet. Ytterligare tips finns i min artikel om ämnet Blogg strategi. I den hittar du ledtrådar om vad du ska vara uppmärksam på. Och varför jag tar en mycket kritisk syn på hype kring blogga.

Om du vill, låt oss diskutera det i kommentarerna. Jag skulle bli mycket glad!

Du vill veta om nyheter om bloggar med WordPress informeras? Följ oss sedan på Twitter, Facebook eller via vår nyhetsbrev.

Post bild: Ewan Robertson

Daniela Sprung är en bloggare, content marketing & social media manager. Med Blog4Business och företagets blogg Barcamp, har hon skapat två evenemang som riktar sig uteslutande till företagens bloggare i Tyskland för första gången. Hennes arbete fokuserar på rådgivning inom områdena bloggar, företagsbloggar och sociala medier. Fotograf Författare bild: Anke Sundermeier.

Kommentarer om den här artikeln

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är * Markerade.