Tjäna pengar med bloggar

Tjäna pengar med bloggar: Vad det egentligen innebär att leva på en blogg

Föreställ dig att du ansöker och ingen bjuder in dig. Det är därför jag började bloggerabc – Min blogg om bloggning. Utan arbetslöshet. Vad du behöver tänka på om du vill leva på din blogg.

2012 åkte jag till Schweiz för ett jobb inom onlinemarknadsföring. Som tur var hade mitt företag en företagsblogg. Det var som en gåva till mig. För jag har alltid älskat att läsa bloggar. Och så arbetade jag mig in i alla ämnen: sökmotoroptimering (SEO), skriva för webben, innehållsmarknadsföring, innehållskurering och räckviddsbyggnad. Jag etablerade bloggerrelationer i mitt företag och kopplade till scenen. Jag älskade mitt arbete väldigt mycket. Men någon gång var det dags för en förändring och det gick tillbaka till Tyskland.

Välutbildad och med flera års erfarenhet utomlands bör det inte vara något problem att hitta ett nytt jobb. Jag trodde det. Verkligheten var annorlunda. Mina ansökningar avbröts bara. När jag frågade varför jag inte blev inbjuden till ett möte verkade ingen vilja svara mig ärligt. Förutom två kontakter: "Mrs Sprung, ni var i Schweiz. Vi kommer inte att kunna betala dina löneförväntningar." Bumm, den satt!

Med coachning till framgång?

Intressant nog var det ansökningar där inga löneförväntningar krävdes i följebrevet. Istället för att prata med mig och namnge en budget, blev jag helt. Bara för att du trodde att jag visste vad jag ville förtjäna. Det handlade inte om mina färdigheter och förmågor för jobben. Det gav mig mycket att tänka på. Jag bestämde mig för att skaffa hjälp.

Tips: Vill du också jobba som frilansare? Och kringgå de typiska misstagen med egenföretagande? Läs sedan vårt bidrag från Jan Tissler av: Undvik frilansarfel.

En tränare borde vända mina ansökningshandlingar från vänster till höger med mig. Under samarbetets gång kom från honom förslaget att starta en blogg. —Fru Sprung, om ni väljer en blogg, tänk på det väl. Bloggen följer inte med dig en gång under din ansökningsfas och kommer sedan att avbrytas. Tvärtom! Detta kommer att vara ditt visitkort på nätet."

bloggare Daniela Sprung
Bloggbloggarenabc av Daniela

Jag sov några nätter över förslaget. Vi diskuterade också idén några gånger till. Men då var mitt beslut tydligt: Jag börjar blogga. Genom mitt tidigare arbete med en företagsblogg hade jag mycket kunskap och expertis. Utmaningen var att bygga bloggen som ett eget varumärke.

Men hur fungerar det, bygger ett varumärke? Först och främst genom att bli en "expert" för ett ämne. Det innebär att du är intensivt engagerad i detta och gör dina kunskaper offentliga. I mitt fall via bloggen. Jag kallar mig inte expert. Om jag är expert kommer att avgöra andra. Men att blogga är min passion. Det är därför jag brinner och det är därför jag skriver om det.

Regel nummer 1: Bränn för ditt tema

Tänk på det: Vilket ämne har du så mycket passion för att du kan berätta om det omedelbart när du vaknar klockan tre på natten? För mig är detta ganska tydligt: blogga.

Jag ville skapa en blogg som skulle hjälpa andra att hitta all relevant information om ämnet. Utan att behöva beta hela nätet. Jag ville att folk skulle Daniela Sprung tänk på att blogga. Och när du bloggar Daniela Sprung .

Regel nummer 2: För att bli ett varumärke behöver du uthållighet

Sedan dess har min resulterande bloggbloggare alltid varit en viktig del av mina applikationer. Den sista meningen på mitt personliga brev löd: "Och om du vill veta mer om mig, titta på min bloggbloggare. Eller besök mig på sociala medier."

Detta gjorde det möjligt för intresserade arbetsgivare att få en bild av mig. Samtidigt bevisade jag för det levande objektet att jag förstår något om SEO, redaktionellt skrivande, innehållshanteringssystem, samhällsledning och sociala medier. Från och med då publicerade jag ett inlägg varje onsdag. Och jag fick kontakt med branschen. Resultatet: Efter 6 månader behövde jag inte leta efter ett jobb längre. Jag fick mitt första fasta jobb på en start-up.

Tjäna pengar via bloggen

Mina uppgifter där inkluderade att bygga en bloggstrategi och en blogg. Samtidigt fortsatte jag bloggerabc. Gradvis kom de första gratisbeställningarna: för det första skrivandet av bloggartiklar för företagsbloggar. Och sedan den första begäran från ett företag om jag kunde hjälpa dig att optimera deras blogg.

Tillsammans med min tränare, som då blev vän och mentor, förberedde jag noggrant detta uppdrag. Responsen från kunden efter workshopen var mycket positiv. Från och med då hade jag "blod slickat". Det var precis vad jag ville göra. Och utan om och men. Detta följdes av ytterligare order från andra företag. Samtidigt bloggade jag för företag och plattformar. Genom att göra det fortsatte jag att arbeta med bloggerabc, min kunskap och min vision om vart jag vill gå med bloggen.

Regel nummer 3: Hitta ditt "varför"

Tänk på ditt "varför" och vad du vill uppnå. Varför vill du implementera bloggen? Varför denna fråga? Vad är ditt mål? Vilka är dina målgrupper?

När du har hittat ditt varför blir det lättare för dig att hålla dig till det. Och för att bearbeta motgångar. Det driver dig och hjälper dig att förverkliga din vision. Utan ditt varför kommer bloggning att frustrera dig någon gång. Eftersom det kan ta lång tid att bygga upp en vanlig läsare. Just nu, eftersom bloggar har skjutit som svampar ur marken under de senaste tre till fyra åren. Särskilt inom livsstilsområdet finns det många konkurrenter.

Mitt personliga "varför" var att jag ville hjälpa andra människor att hitta all relevant information om att blogga i en enda butik. Jag ville att läsarna inte längre skulle behöva skilja mellan bra och dåliga källor. Du bör hitta allt du behöver blogga på bloggerabc. Det var viktigt för mig att göra det så enkelt som möjligt för människor att forska i ämnet.

Under tiden skriver jag inte bara artiklar för tidningar som den av Raidboxes. Jag är också föreläsare för olika utbildningsinstitut inom företagsbloggar och sociala medier. Jag föreläser om ämnena och organiserar två av mina egna evenemangsformat: Blog4Business och Corporate Blog Barcamp. Ytterligare idéer håller redan på att utarbetas.

Jag tjänar mina pengar på den här mängden aktiviteter. Jaghar inte använt affiliate-marknadsföring , det vill säga att ta provision genom hänvisningar. Hittills har jag uteslutit denna väg. Men det kommer att förändras i framtiden. Eftersom jag använder många produkter, som jag gillar att rekommendera av absolut övertygelse.

Du måste dock vara tydlig: Affiliate-marknadsföring och partnerprogram är vanligtvis bara värda med ett stort antal besökare eller läsare. Ofta är det bara cent som tas av sådana rekommendationer på Amazon & Co. Naturligtvis finns det också affiliate-program med vilka stora summor pengar är möjliga. Men produkterna är också dyrare. Det är här kontantrika målgrupper som genererar intäkter är viktiga.

Tips: Du vill ha WordPress-värd från Raidboxes rekommendera? Tjäna upp till 1500 € för varje placering. Du är professionell för WordPress eller WooCommerce? Eller jobbar du på en byrå? Ta sedan en titt på vårt GRATIS DEV affiliate-program .

Passiv inkomst är en myt

Att leva från bloggning är kontinuerligt arbete. Även de digitala nomaderna,som ibland är så pittoreska i bilder med en bärbar dator på stranden i hängmattan, måste arbeta ständigt. Vissa hanterar till exempel onlinemarknadsföring för andra. Eller så hanterar de utländska sociala mediekanaler. Men naturligtvis måste de ge resultat, annars är jobbet borta.

Andra marknadsför sina egna produkter och tjänster, som de kan sälja till dig i annonser under nyckelordet "enkelt och snabbt tjäna pengar". Det här är industrins svarta får. Faktum är att dessa produkter och tjänster först måste skapas, främjas, lanseras och ständigt behållas för att revidera dem. Och att sälja dem om och om igen.

Tips: Vad innebär det att arbeta som digital nomad någonstans? Och vad ska du ta med dig? Läs vår Intervju med Michael Hörnlimann Av. Han har levt så här i många år.

Vad jag vill säga är att ingen tjänar pengar utan att göra något åt det. Passiv inkomst är en myt. Ingen verklighet.

Att leva på bloggning är arbete.

I mitt fall arbetar jag mer än jag gjorde under min tid som anställd. När allt kommer runt måste jag ta hand om allt själv: skriva artiklar för mina kunder och mig, utveckla seminarier, förbereda och följa samråd, redovisning, marknadsföring, förvärv, PR etc. Jag är entreprenör och riskerar att inte kunna betala hyra, mat och försäkring när som helst.

Bara med de texter jag inte tjänar tillräckligt. Detta beror på att textarbete ofta inte är välbetalt. Plattformar som content.de locka företag att spendera lite på innehåll. Eftersom det finns författare som erbjuder artiklar för 2 cent per ord. Eller som arbetar av idealistiska skäl. Detsamma gäller föreläsningar.

Jag blev till exempel tillfrågad om jag ville hålla en föreläsning på 30 minuter. När jag frågade om lön fick jag höra att det inte fanns någon budget. När allt kommer runt skulle en kollega som redan hade lovat vara där gratis. Argumentet framförs sedan att man kan visa sin expertis på föreläsningsdagen. För att attrahera nya kunder och kontakter.

Jag anser att alla som bjuder in talare att ordna ett evenemang måste betala för plats, catering, el och personal. Men inte högtalarna? Det är trots allt just därför besökare kommer. Här bör du inte bara visa dina förhandlingsfärdigheter, utan också kunna verkställa din avgift. Eller på annat sätt att säga "nej" tydligt.

Eftersom intäkterna inte går till hela mitt konto 1:1. Det här är ingen myt, det är en saga. Ungefär hälften försvinner för skatten. Ergo, jag måste tjäna så mycket att jag har tillräckligt med netto för mig själv. Jag måste inte bara betala mina fasta kostnader, utan jag måste också säkra mitt pensionssparande – och avsätta tillräckligt för dåliga tider. Eftersom du inte alltid har permanenta beställningar eller förutsägbara ränteintäkter under de närmaste månaderna.

Daniela Sprung
Daniela på en av sina föreläsningar. Foto: Anke Sundermeier

Min uppskattade kollega Jan Tißler från Upload-Magazine (även här tjock rekommendation) skrev artikeln Undvik typiska frilansfel. Bland annat går han in på hur du ska beräkna dina timpriser. Och vilka ekonomiska risker lurar som frilansare.

En annan punkt är återhämtning. Jag har inte heller 30 dagars semester som jag kan ta för att bara lämna allt stående och liggande. Jag har inte gjort "Gratis" på minst tre år. Och jag vet att det inte är smart. Raster och vilotider är otroligt viktiga. Mitt problem är att jag har en helt ny ansvarskänsla för mitt företag. Och att jag knappt kan släppa taget. Även detta är en del av att vara entreprenör: släppa taget, stänga av, tanka. Något jag måste jobba själv.

Tips: Alla gillar inte att arbeta hemifrån eller från ett coworking space. Vi har sammanfattat för dig fördelar & nackdelar med distansarbete. Med tips för vardagen på hemmakontoret.

Utan positionering fungerar ingenting

Jag är mycket fri i vad och när jag arbetar. Jag kan avgöra vem jag vill arbeta med och vilka projekt jag deltar i. Jag kan genomföra mina egna idéer. Utan att behöva få en frigivning. Detta innebär också att jag sätter mina egna priser. Oberoende av att kopiera plattformar eller kollegor som säljer under värde. Men jag kan bara göra det om det är tydligt vad jag står för. Du måste veta vad din expertis är. Varför jobba med dig, inte andra?

Därför är mitt tips: Att bygga en positionering är A & O. Först när det är klart vilket erbjudande eller tjänst du står för kommer du att lyckas. Om det är tydligt varför en kund ska köpa från dig och inte från din konkurrent, är det mindre svårt att överleva på marknaden. Och det är pågående arbete.

Jag tror att jag lyckades med bloggerabc. Och jag utökar fortfarande hela tiden min expertis. Genom att kommunicera mitt mervärde och låta andra människor delta i det. Vägen är lång, hård men också otroligt genialisk. Bara de jag lärde känna genom det här får oss att glömma svårigheterna. Jag lärde mig otroligt mycket. Det hade inte hänt mig annars. Och jag är långt ifrån klar.

Jag hoppas att jag kunde motbevisa alla berättelser om att "tjäna enkla pengar" i att blogga lite. Och ändå marknadsföra det här jobbet. Du kan hitta fler tips om detta i mitt inlägg på bloggstrategi. I det hittar du tips om vad du bör vara uppmärksam på. Och varför jag har en mycket kritisk syn på hypen kring bloggning. Om du vill, låt oss diskutera det i kommentarerna. Jag skulle bli väldigt glad!

Bild: Ewan Robertson

Tyckte du om artikeln?

Med din recension hjälper du oss att förbättra vårt innehåll ytterligare.

Skriva en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.